Врућа јесен пред Берлусконијем

Закон о имунитету, који италијанском премијеру Силвију Берлусконију пружа заштиту од кривичног гоњења за време мандата, противан је уставу, саопштио Уставни суд. Изгласавање тог закона прошле године обуставило је судске процесе против премијера.

Уставни суд Италије донео је одлуку да је закон о имунитету, захваљујући којем је премијер Силвио Берлускони до сада избегао три суђена, противан уставу, јавили су италијански медији.

Суд, који је овај закон почео да разматра јуче, саопштио је да он нарушава принцип садржан у италијанском уставу да су сви грађани пред законом једнаки, преноси Ројтерс.

Оваква одлука Уставног суда, уколико буде потврђена, могла би да доведе до поновног отварања случајева против италијанског премијера и угрози његову владу десног центра, наводи британска агенција.

У оквиру једног процеса Берлускони је био оптужен за давање мита, у оквиру другог због утаје пореза и трећег због покушаја подмићивања опозиционих сенатора.

Контроверзни закон, по коме они који обављају четири највише државне функције, укључујући и премијерску, имају имунитет од кривичног гоњења, био је један од првих закона које је усвојила Берлусконијева конзервативна влада прошле године када је освојила трећи мандат.

Берлускони тврди да није крив ни за једну од оптужби које му се стављају на терет.

Бранећи се оптужби, Силвио Берлускони, који је и власник највеће издавачке куће у земљи, преко које контролише бројне листове и радио станице, представљао се као жртва левичарских политичара и судија.

Премијерови проблеми испред државних

Политичар централне левице Луиђи Берсани каже да се нација увек бавила Берлусконијевим проблемима. "Никада нисмо могли да говоримо о државним проблемима. Пустимо Уставни суд да уради свој посао. Правда се не може зауставити притисцима", рекао је Берсани пре доношења одлуке. 

Да је пред премијером врућа јесен, потврђује и пресуда суда у Милану да компанија "Фининвест", у власништву његове породице, мора да плати 750 милиона евра одштете компанији ЦИР, због корупције 90-их година.

Иако се имовина породице Берлускони процењује на осам милијарди евра, пресуда је тежак ударац, коментарише седма сила, која је због прича о скандалима из премијеровог приватног живота, још летос заратила с њим.

Недавни масовни протест у Риму, показао је решеност медија да се одупру гушењу медијских слобода. Бројни интелектуалци оптужују Берлусконија да је његов трећи долазак на власт навукао тамне облаке на медијско небо Италије.

За медијске проблеме у тој земљи заинтересовао се и Брисел, па ће се то питање сутра наћи пред Европским парламентом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво