Читај ми!

Египат, нема мира на видику

Муслиманско братство отказало неколико протеста у Каиру из "безбедносних разлога". Влада разматра да забрани тај исламистички покрет. Мухамед ел Барадеј напустио Египат. Сукобима се не назире крај.

20.00 - Најмање 38 присталица Муслиманског братства погинуло у затворској побуни, преноси Ројтерс, позивајући се на безбедносне изворе.

18.24 - Мухамед ел Барадеј допутовао у Беч.

18.07 - Током јучерашњег насиља широм Египта страдало 79 особа, а повређено 549, саопштила египатска влада.

17.34 - Доскорашњи потпредседник египатске владе, нобеловац Мухамед ел Барадеј, наводно је у путу за Беч, пренео Си-Ен-Ен. Нема потврде из Беча.

16.31 - Муслиманско братство отказало неколико протеста у Каиру из "безбедносних разлога". На неким зградама виђени снајперисти.

16.02 - Начелник Генералштаба Војске Египта Фатех ел Сиси поручио Мурсијевим присталицама да "у Египту има места за све".

15.18 - Египатска влада разматра безбедносну ситуацију у земљи и предлог да се забрани Муслиманско братство.

Из "безбедносних разлога" отказано неколико протеста Муслиманског братства у Каиру. Снаге безбедности и даље упозоравају да неће толерисати нападе на државу и институције, а свет позива на смиривање ситуације. Влада разматра ситуацију у земљи и предлог да се укине Муслиманско братство.

После крвавих сукоба и опсаде једне од највећих џамија на свету у центру Каира, присталице свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија су отказале неколико протеста у Каиру "из безбедносних разлога".

Како су навели, на неким зградама где је требало да прођу протестне колоне виђени су војни снајперисти.

Тензије додатно појачава информација да је у побуни у једном затвору погинуло најмање 38 заточених присталица Муслиманског братства.

Начелник Генералштаба Војске Египта генерал Фатех ел Сиси је у говору пред војним и полицијским официрима поручио присталицама Мухамеда Мурсија да "у Египту има места за све". Војни врх је поручио и да не планира да препусти власт.

Египат је данас напустио и нобеловац Мухамед ел Барадеј, који је на кратко био и председник привремене владе коју је поставила војска.

Привремена влада данас расправља о ситуацију у земљи, а премијер Хамез Беблави је јуче предложио да се покрет Муслиманско братство, који је званично невладина организација, укине и расформира.

На удару ће се наћи и људи који подржавају, односно финансирају рад ове организације, која се осим политичким, бави и социјалном и здравственом заштитом, као и образовањем.

Египатски премијер наводи да нема помирења са онима "чије су руке упрљане крвљу и који су кренули оружјем на државу и њене инситуције".

Полиција је данас претресала куће чланова Муслиманског братства и у више градова ухапсиле најмање 300 званичника нижег ранга те организације.

На сајту Муслиманске браће се наводи да су безбедносне снаге упале у куће 34 званичника и бивших посланика, од којих су седморицу ухапсили.

Везе са Ал Каидом?

Државна информативна служба Египта је оптужила демонстранте за везе са Ал Каидом, а западне медије оптужила за пристрасно извештавање о сукобима снага безбедности и демонстраната.

Ситуацију додатно подгрева и информација да је у петак погинуо син једног од лидера Муслиманског братства, духовног вође покрета Мухамеда Бадија, а појавили су се снимци, како демонстраната који пуцају на полицију, тако и снимак где војска пуца на ненаоружаног и ненасилног демонстранта, који је тешко рањен.

Од око 1.000 ухапшених демонстранта, 250 је оптужено за кривична дела убиства, покушај убиства и терористичке активности.

Међу ухапшенима је и рођени брат првог човека Ал Каиде Ајмана ел Завахирија, који је рођен у Египту.

Светски лидери су изразили забринутост и осудили акције полиције на демонстранте, али до сада није било већих притисака на египатске власти.

У Мароку су одржане демонстрације подршке грађанима Египта у којима је учествовало око 10.000 људи.

Сједињене Државе су отказале војну вежбу у Египту, али за сада нема назнака да ће бити укинута војна помоћ САД Египту, од 1,3 милијарде долара. Египат је после Израела највећи прималац војне помоћи из САД.

Са друге стране у Бриселу ће лидери ЕУ расправљати и о укидању помоћи Египту од милијарду евра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво