Читај ми!

Стаљин, две стране једне медаље

Становници Русије различито обележавају 60 година од смрти Јосифа Висарионовича Стаљина. Док га једни оптужују за смрт милиона, други полажу цвеће на његов гроб. "Московске новости" пишу "Стаљине, збогом", а "Совјетскаја Расија" поручује "Његово време тек долази”.

Руси данас обележавају 60 година од смрти Јосифа Стаљина тако што присталице полажу цвеће на његов гроб у Москви, док противници оптужују бившег совјетског лидера да је побио милионе људи у чисткама и логорима.

Стаљин је био на челу Совјетског Савеза од 1924. до смрти 1953. године. Комунисти му приписују заслуге за победу у Другом светском рату, док га противници осуђују због бруталних чистки у којима су побијени милиони људи, преноси АП.

Либеарлне Московске новости данас су на насловној страници објавиле текст под насловом "Стаљине, збогом" са сликом на којој је његово лице исписано дечјим графитима. Комунистички лист Совјетскаја Расија на насловној страни је објавио текст о Стаљину насловљен: "Његово време тек долази".

Резултати анкете, урађење за Карнегијеву задужбину, показали су да се Стаљину и даље диви велики број људи у Русији и бившим совјетским републикама, упркос репресији коју је спроводио.

Сличне резултате показало је и истраживање центра Левада. Некадашњи совјетски лидер одиграо је "позитивну" улогу по мишљењу већине Руса, док је супротног мишљења трећина становника те земље.

Да је Стаљин имао "неоспорно позитивну" улогу сматра девет одсто учесника анкете урађене за дневник Ведомости, док њих 40 одсто мисли да је та улога била "већином позитивна".

Проценат оних који су критички настројени према Стаљину знатно је мањи. За 10 одсто Руса, његова улога била је "неоспорно негативна", а за 22 одсто "већином негативна".

"Прошло је 60 година, али се мора признати да је та епоха и даље пукотина у нашој савести и подсвести", пише дневник Росиска газета.

Становници постсовјетске Русије гаје амбивалентан став према Стаљину, од осуде терора и репресије до његове улоге у победи у Другом светском рату над нацистичком Немачком.

Стаљинове методе владавине отерале су у смрт између три и 20 милиона становника Совјетског Савеза, у зависности да ли се међу жртве убрајају само они који су убијени у чисткама или и они који су страдали у гулазима у Сибиру, као и они који су умрли од глади, тридесетих и четрдесетих година прошлог века.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије