Читај ми!

Европа, бег удесно

Европска унија забринута због пораста популарности екстремно десних и националистичких партија у земљама чланицама широм Европе. Аналитичари оцењују да многе партије центра, у намери да придобију бираче, преузимају програм екстремне деснице.

Успех Националног фронта Марине Ле Пен само је потврдило да су екстремно десне и еуроскептичне партије у успону широм Европе. Десни, али и леви популисти, у порасту су од Финске до Италије.

Политиколог Паскал Делвит каже да у многим европским друштвима због драстичних мера штедње постоји осећај очаја.

"Доводе се у питање институције ЕУ, финансијске институције, присуство странаца. То су састојци који чине да значајни делови популације гласају за екстремне партије", истиче Делвит.

У Холандији исламофобична Партија слободе Герта Вилдерса изазвала је ванредне изборе јер је повукла подршку мањинској влади, поручујући да неће да жртвује пензије грађана због дикатуре из Брисела.

Иако ће се у Јелисејску палату после 6. маја можда уселити социјалиста, за многе у Бриселу је главна вест да је скоро сваки пети Француз гласао за партију екстремне деснице, која тражи заустављање имиграције, напуштање Шенгена и еврозоне.

Портпарол Европске комисије Оливије Баји напомиње да у том телу и даље мисле да је најбољи одговор на кризу већа сарадња између чланица. "Повратак у националне оквире у глобализованом свету није ефикасно решење", оцењује Баји.

Екстремне партије деснице и левице све више диктирају агенду традиционалних партија ближе центру.

Хватајући корак са Лепеновом, Никола Саркози је запретио да ће се Француска повући из Шенгена, ако се не омогући лакши повратак граничних контрола - захтев у којем га је подржала и Немачка.

Ив Паскау из Центра за европску политику истиче да примена нових мера која би променила функционисање Шенгена још није на дневном реду.

"Ипак ово је први пут у историји ЕУ да се не говори о даљем ширењу слободе кретања, већ о њеном ограничавању. То је забрињавајуће", додаје Паскау.

Важан тест биће и предстојећи избори у Грчкој, где партије крајње деснице и левице заједно бележе више од 30 одсто подршке грађана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара