Читај ми!

Брејвик: Убиства су мали варварски чин

Екстремиста и масовни убица Андерс Брејвик на суду се извинио због цивила, које је побио у експлозији бомбе у Ослу, али не и за масакр у кампу на острву Утоја. Брејвик рекао да је починио мање варварско дело како би спречио већи варварски чин.

Норвешки екстремиста Андерс Беринг Брејвик, који је признао да је убио 77 људи 22. јула прошле године, рекао је последњег дана сведочења да је починио "мање варварско дело како би спречио већи варварски чин", извинивши се породицама осам убијених цивила у експлозији бомбе испред седишта норвешке владе.

Брејвик је пред судом у Ослу рекао да жели да се извини за убиство и рањавање "недужних" пролазника који "нису имали везе са политиком", преносе страни медији.

На питање тужиоца Стеина Холдена да ли жели да упути извињење породицама 69 убијених на острву Утоја, Брејвик је одговорио да не жели, јер сматра да је "Утоја камп за политичку индоктринацију".

Брејвик је упоредио бол породица убијених са сопственом ситуацијом, наводећи да је изгубио сваки контакт са својим пријатељима и породицом после злочина који је починио.

"Једина разлика између мене и њих су што је то био мој властити избор", рекао је Брејвик и додао да је "апсолутно све изгубио" 22. јула и да је из тог разлога свестан губитка који је другима нанео.

Брејвик је мирним тоном наставио да сведочи о својим злочинима, рекавши да је за убијање полазника омладинског кампа Лабуристичке партије користио пиштољ ако су се жртве налазиле на удаљености мањој од 10 метара, док је за веће растојање користио пушку.

Упитан зашто је једног мушкарца поштедео одстрела, Брејвик је рекао да му је младић изгледао као "десничар".

"Када сам га погледао, као да сам видео себе. Мислим да је то разлог зашто нисам испалио метак", рекао је норвешки убица и додао да је у једном тренутку размишљао да отме један мањи авион са оближњег аеродрома како би побегао.

Брејвик је, такође, рекао да је очекивао да ће "најважнији" напад бити бомбашки напад на зграду владе, али да је то постао камп на Утоји пошто се зграда владе није срушила као што је очекивао.

Брејвик очекивао да ће га полиција убити

Према његовим речима, веровао је да ће политичари у Норвешкој бити "емоционално нестабилни" и да ће наредити полицији да га убију пошто га ухапсе, као и да је мислио да ће његова породица бити убијена после његових акција.

Брејвик је рекао да "апсолутно" разуме зашто се због његовог сведочења други згрожавају.

У више наврата је одбио да говори о другим члановима антимуслиманске мреже "Витезови темплари", којој је рекао да припада, али у чије постојање тужилаштво сумња.

Очекује се да ће Брејвик данас завршити за изношењем исказа, али би суду могао поново да се обрати у среду када се буде расправљало о његовом психичком стању.

Брејвик је признао да је убио 77 људи у јулу прошле године, али не жели да сноси кривичну одговорност. Циљ суђења, које ће трајати 10 недеља, је да се установи да ли је урачунљив.

Уколико буде проглашен урачунљивим, могао би да буде осуђен на 21 годину затвора и та казна би се потом могла продужавати на неограничено време.

Ако стручњаци, међутим, закључе да је ментално болестан, могао би бити затворен у психијатријску установу до краја живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво