Читај ми!

Пјонгјанг ће Сеул претворити у пепео?

Војска Северне Кореје запретила "специјалним акцијама" како би делове главног града Јужне Кореје претворила у пепео. Пјонгјанг већ месецима прети "светим ратом" због наводних увреда на рачун руководства и народа Северне Кореје.

Севернокорејска војска је, оптужујући конзервативну владу у Сеулу за клеветање њиховог руководства, запретила да ће ускоро предузети "специјалне акције" како би делове главног града Јужне Кореје претворила у пепео.

Пјонгјанг већ месецима најпогрднијим речником критикује председника Јужне Кореје Ли Мјунг Бака и прети "светим ратом" због наводних увреда на рачун руководства и народа Северне Кореје.

До сада није било инцидената, али је речник постајао све жешћи, што неке посматраче наводи да верују да су могуће и војне провокације дуж границе.

"Специјалне акције наших револуционарних оружаних снага почеће ускоро како би се суочили са неодговорним изазовима издајника", наведено је у саопштењу које је пренела званична агенција КЦНА.

Северна Кореја поручила је да су мета "група издајице Ли Мјунг Бака, врхунског криминалца, као и групе пацовских елемената укључујући конзервативне медије, који уништавају подршку од стране поштеног јавног мњења".

У саопштењу се наводи и да ће акција "претворити све у пепео за три или четири минута, средствима без преседана и методама у нашем стилу".

Иначе, десетине хиљада Севернокорејаца окупило се у петак у Пјонгјангу изражавајући бес према председнику Јужне Кореје Ли Мјунг Баку и тражећи његову смрт због наводних увреда изнетих током прославе 100. годишњице рођења њиховог оснивача Ким Ил Сунга.

Учесници су осуђивали демонстрације против власти у Пјонгјангу, које су раније одржане у Сеулу и коментаре у штампи и самог Лија у којима се поставља питање енормне цене грандиозне прославе у Пјонгјангу у условима када становништво Севера нема довољно хране.

Ракета или кукуруз? 

Ли је рекао да је Север, уместо што је лансирао ракету од 850 милиона долара, за тај новац могао да купи 2,5 милиона тона кукуруза.

Лансирање ракете, која је требало да избаци сателит у орбиту, било је предвиђено као главни догађај прославе у Пјонгјангу. Међутим, ракета се распала после само два минута лета, што је доживљено као велика срамота за режим и њихов ракетни програм.

Данашњим саопштењем критикује се и Лијев коментар од петка у коме је он затражио од новог вође Северне Кореје, Ким Џонг Уна, да реформише пољопривреду и унапреди стање људских права у земљи.

Такође се осуђује и саопштење Сеула који је прошле недеље објавио да је разместио нове крстареће ракете способне да досегну до било које мете на Северу.

Север је приписао данашње саопштење "специјалној оперативној групи за акције" војне врховне команде. Војни званичници у Сеулу кажу да немају сазнања о таквој јединици нити да су забележени неки посебни покрети војске на Северу.

Један аналитичар је рекао да, за разлику од прошлости, Север сада може да реализује неке од својих претњи, пошто је главна прослава прошла.

"Најједноставнија опција било би извођење сајбер теророра, али морамо да се припремимо и против стварних терористичких акција", рекао је агенцији АФП Чеонг Сеонг Чанг из јужнокорејског Института "Сеђонг".

"Овај пут верујем да постоји велика могућност да Север своје речи, за разлику од раније, пропрати одређеним акцијама", проценио је Чеонг.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво