Читај ми!

Оланд и Саркози у другом кругу

Први круг председничких избора у Француској дао је очекиване резултате. Франсоа Оланд освојио 28,6 одсто, а Никола Саркози 27,1 одсто гласова. Други круг 6. маја.

Француска није добила председника у првом кругу избора. Нико од кандидата није освојио више од 50 одсто гласова, па ће у други круг, 6. маја, ићи главни фаворити Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Саркози–Оланд 1:1, играће се продужеци. Тако би се, спортским жаргоном, описали председнички избори у Француској. Према подацима министарства унутрашњих послова, на основу обрађених 98 одсто гласова, Оланд је освојио 28,6 одсто, а Саркози 27,1 одсто гласова.

"Добио сам највише гласова у првом кругу. Зато обећавам да ћу смањити државни дуг и ојачати привредни раст Француске, а и целе Европе. Постао сам кандидат свих снага које желе да окрену једну страницу историје и пређу на другу. Ујединићу Француску", изјавио је Франсоа Оланд.

"Људи су данас исказали критику, која је доказ њихових брига, мука и стрепњи од новог света. Свима њима поручујем да ћу учврстити границе Француске, борићу се против одлива послова из земље, појачаћу имиграциону контролу, а изнад свега ћу вредновати рад и сигурност", каже Никола Саркози, кандидат за председника Француске.

Излазност на овим изборима била је велика, чак 80,43 одсто. По завршетку гласања, многи су пожурили да на друштвеним мрежама објаве прогнозе. Један од коментара тако је гласио "Холандија и Мађарска квалификовале су се за реванш меч". Холандија асоцира на презиме социјалистичког кандидата, док је Саркозијев отац пореклом из Мађарске.

Присталице Оланда сматрају да треба искористи овај добар резултат за победу у другом кругу. Са друге стране, присталице Николе Саркозија кажу да њихов кандидат не заостаје много и верују да он једини може извући Француску из ситуације у којој се тренутно налази.

Француска полиција отворила је истрагу пошто је неколико медија, укључујући националну агенцију Франс прес, пре затварања биралишта, објавило прелиминарне резултате.

Власти су запретиле казнама од 75.000 евра и судским процесом уколико се прекрши закон који забрањује објављивање резултата, предвиђања и анкета по излазу са биралишта пре него што се гласање оконча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво