Читај ми!

Берлускони оснива нову странку?

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони нема намеру да оде у политички пензију и наговештава могућност да оснује нову партију. Потребна нам је нова политичка структура која ће окупити умерене Италијане, поручује контроверзни милијардер.

Изјавом да је "Италији потребна нова политичка партија", бивши италијански премијер Силвио Берлускони подстакао је нагађања о евентуалном повратку на политичку сцену.

Иако има 75 година, Берлускони је спреман за нови почетак и каже да нема намеру да се пензионише. Ипак, признаје да је његова странка Народ слободе "готова".

"То више не функционише", навео је бивши премијер у коментару који је објавио Коријере дела сера.

"Потребна нам је нова политичка структура која ће окупити умерене Италијане", објашњава Берлускони.

Контроверзни политичар и медијски магнат размишља о новом "покрету", који би постигао споразум са политичким противницима из лево оријентисане Демократске партије, и потом изградио коалицију са актуелним премијером, технократом Маријом Монтијем.

Одбацио је, међутим, спекулације да разматра могућност да своју странку назове "Нова Италија" (Nuova Italia).

У исто време, и Анђелино Алфано, актуелни секретар Народа слободе и његов штићеник, наговештава могућност да "промени курс" и спроведе "најиновативнију политичку кампању" откада је Берлускони ступио на политичку сцену.

Сам Берлускони истиче да би нови политички савез био начин да се ојача подршка Монтију, кога је описао као "озбиљног и стручног".

Живописни милијардер ступио је на политичку сцену 1994. године, пошто је основао странку "Напред Италија" (Forza Italia). Kасније је, заједно са десно оријентисаном Националном алијансом Ђанфранка Финија, формирао Народ слободе.

После напуштања премијерске позиције у новембру прошле године, одбацио је могућност да поново, по четврти пут, стане на чело владе Италије.

Међутим, у фебруару се огласио тврдњом да је, са подршком од 36 одсто, популарнији него Ангела Меркел и Никола Саркози у својим земљама, што га наводи да помисао да се кандидује за посланика.

Берлускони је, иначе, већ данима присутан на насловним странама свих светских медија, због судског процеса који се против њега води у Милану.

Тужилаштво га терети за секс са малолетном проститутком, Каримом ел Маруг, познатијом као Руби, као и да је злоупотребио службени положај да би младу Мароканку ослободио оптужби за крађу. И Берлускони и Карима ел Маруг негирали су све наводе оптужнице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се