Читај ми!

Напад устаника у Сирији

Десет полицајаца погинуло на југу Сирије када је аутобус у ком су се налазили налетео на постављени експлозив. Сиријска опозиција наводи да је најмање 30 људи погинуло у данашњим сукобима. Кина спремна за слање посматрача. Помоћ УН чека одлуку Дамаска.

У експлозији бомбе у области Кунеитра на југу Сирије погинуло је десет полицајаца, јавила је сиријска државна телевизија.

"Група наоружаних терориста поставила је експлозив тежак 100 килограма на путу у Сам ал Џолану у области Кунеитра, а у експлозији је страдало десет полицајаца", наводи се у извештају.

Сиријска агенција Сана раније је јавила да су погинула три полицајца у Дери, Хами и Алепу, као и да је у тим нападима "наоружаних терориста", страдао и један цивил.

Са друге стране, Ал Арабија преноси наводе сиријских активиста да је војска наставила да бомбардује положаје побуњеника у Хомсу и другим градовима. У тим окршајима, како тврде, погинуло је најмање 30 људи.

До најновијих сукоба је дошло у тренутку када у Дамаску борави екипа посматрача УН који надгледају поштовање примирја које је ступило на снагу 12. априла након усвајања плана специјалног изасланика УН и Арапске лиге Кофија Анана.

Тим планом је предвиђено окончање 13 месеци жестоких сукоба власти и опозиције у којима је до сада, према подацима невладиних организација, погинуло више од 11.000 људи.

Истовремено, више хиљада Сиријаца је протестовало против режима председника Башара ал Асада.

Пекинг спреман за слање посматрача

Кинеске власти спремне су да у Сирију пошаљу посматраче који би пратили поштовање примирја у тој земљи.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Лиу Вејмин рекао је да је Пекинг "спреман да пошаље људе и придружи се раду посматрача".

"Наставићемо да играмо позитивну и конструктивну улогу у омогућавању правичног, мирног и правог решења за Сирију", истакао је Лиу.

Колико ће посматрача Кина послати Лиу није прецизирао, али је рекао да Пекинг преговара са званичницима Уједињених нација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије