Читај ми!

Пјонгјанг тера инат?

Лансираћемо сателите један за другим, поручили из Северне Кореје, као одговор на критике због недавног покушаја лансирања ракете са сателитом. На лансирну рампу већ постављена друга ракета.

Северна Кореја најавила је да ће лансирати сателите "један за другим", одбацивши осуде међународне заједнице после неуспешног лансирања ракете, за које САД сматра да је у питању прикривен покушај да се лансира ракета дугог домета.

Северна Кореја није успела прошле недеље да лансира сателит у орбиту, јер се ракета распала у ваздуху само два минута по полетању.

Савет безбедности УН одмах је реаговао оштром осудом тог потеза, запретивши пооштравањем постојећих санкција тој земљи.

Пјонгјанг је у четвртак саопштио да је  истрага о узроцима који су довели до распадања ракете завршена, истичући да су добијени подаци "поуздана гаранција за још већи успех у данима који долазе".

"Без обзира на то колико амерички и јапански реакционари са својим присталицама протестују, Северна Кореја ће, у мирољубиве сврхе, у свемир лансирати сателите један за другим", поручено је из Пјонгјанга.

У саопштењу Комитета за свемирску технологију увредљивим речима су посебно критиковане недавне изјаве председника Јужне Кореје Ли Мјунг Бака, који је назван "људским шљамом" и "бесним псом".

Пјонгјанг је поновио да се лансирањем њених сателита не крше резолуције УН, као ни споразум који је у фебруару постигнут са САД.

Јапанска агенција Кјодо преноси да се на месту са којег је 13. априла неуспешно лансирана ракета налази још једна истоветна ракета, што само потврђује намере севернокорејских власти да наставе лансирање.

Пекинг помаже раткетни програм Пјонгјанга?

Кина је пружила неку помоћ Северној Кореји у њеном развоју ракетог програма, рекао је амерички министар одбране Леон Панета, недељу дана након што је та изолована држава неуспело лансирала ракету са сателитом.

Према резолуцијама Уједињених нација из 2006. и 2009. свим земљама, укључујући Кину, је забрањено да помажу Севрној Кореји у изградњи ракета, њеног нуклеарог програма и снабдевању те земље тешким наоружањем.

Пекинг је негирао да је прекршио било које правило, иако је један модерни транспортер ракета виђен у недељу на војној паради у Пјонгјангу, за који војни стручњаци кажу да је вероватно пројектован у Кини, а можда и израђен.

"Ја сам сигуран да је било неке помоћи из Кине. Ја не знам, знате, тачан обим тога", рекао је Панета члановима конгресног Комитета за оружане снаге, упитан да ли Кина подржава северокорејски ракетни програм кроз "трговину и технолошку размену", а пренео Ројтерс.

Кина је главни савезник Пјонгјанга, а њихове војне и економске везе датирају још из времена Корејског рата и настанка Северне Кореје.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије