Читај ми!

Јапанско "збогом" нуклеаркама?

У Јапану остао активан само један нуклеарни реактор, "привремено" угушена чак 53. Око 80 одсто Јапанаца против нуклеарки. Јапански пословни кругови страхују да би несташица струје могла да успори ионако посусталу економију.

После несреће у нуклеарки "Фукушима Даићи", Јапан је искључио све преостале реакторе у земљи, чак 53, због "техничке провере", али ниједна у међувремену није наставила да ради.

Према изјави портпарола фирме "Токио Електрик Пауер", која руководи свим нуклеаркама, управо је затворен шести блок највеће електране на свету "Кашивазаки-Карива", која је струјом снабдевала цео централни Јапан и Токио.

Сада је у Јапану остао активан само један нуклеарни реактор, а и њега у мају чека "техничка провера".

У недавно објављеној анкети, чак 80 одсто Јапанаца изјаснило се за постепено смањивање и на крају укидање производње струје уз помоћ нуклеарне енергије, објавио је дневник Токио Шимбун.

Јапански пословни кругови страхују да би несташица струје могла да успори ионако посусталу економију, али се становништво у близини постојећих нуклеарних постројења противи раном реактивирању искључених реактора.

У извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који још није објављен, али је агенција Ројтерс у њега имала увид, наводи се прогноза да би производња струје у нуклеаркама у свету могла да се удовостручи у наредне две деценије, захваљујући, пре свега, наглом расту изградње реактора, пре свега у Азији.

Ипак, у истом извештају наводи се да су прошле године у свету почеле да се граде само три нуклеарке, две у Пакистану и једна у Индији, према 16 нуклеарки из 2010. године.

Овоме треба додати да су скоро истовремено Бугарска и Пољска објавиле своје планове у вези са судбином употребе нуклеарне енергије.

Бугари одустају од даље изградње нуклеарке "Белене", а руској фирми "Атомстројекспорт", која је била ангажована на радовима, Бугарска ће платити до сада изграђени реактор.

Премијер Бојко Борисов рекао је да је већ послао министре у Москву да саопште ту вест, а да ће изграђени реактор покушати да инсталирају у постојећу нуклеарку "Козлодуј".

Пољаци, који 94 одсто струје добијају од угља, најавили су да у мају расписују тендер за изградњу прве нукеарне електране.

Пољској државној енергетској групацији ПГЕ одмах су се јавиле заинтересоване компаније - француске ЕДФ и "Арева". Спремност за улазак у тај посао показао је и америчко-јапански конзорицијум "Вестингхаус" и "ГЕ Хитачи".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара