Читај ми!

Туарези у офанзиви

Туарези покушавају да овладају севером Малија, како би искористили хаос који, после војног удара, влада у Бамаку.Ни трага од председника Туреа.

Мали је на ивици грађанског рата! Побуњенички Туарези одлучили су да наставе офанзиве на северу земље и из свих градова потпуно истерају регуларну војску.

Управо због војних "успеха" Туарега на северу, Војска Малија извршила је државни удар, оптуживши председника Амадоа Туманија Туреа да је неспособан да изађе на крај са сепаратистима.

Истовремено, побуњенички Национални покрет за ослобођење саопштио је да га догађаји из престонице Бамака нису поколебали.

"Државни удар у Малију не мења ништа када је реч о динамици Покрета. Ми бранимо право севера земље на самоопредељење и независност од Малија", наводи Покрет.

У главном граду Малија влада паника, пошто су, истовремено са војним ударом, Туарези појачали нападе на северу земље у очигледном покушају да заузму што випе територија док у држави влада потпуни хаос.

Нема информација о жртвама освета или политичких обрачуна, али је неколико особа страдало од метака залуталих током шенлучења војника.

Преврат у Малију извела је група побуњених војника који су, претходно, заузели председничку палату, државну телевизију и одмах затим прогласили повратак демократије у ту државу. За сада, нема никаквих информација о судбини председника Туреа.

Преврат у Бамаку је, тврде посматрачи, производ чудне комбинације различитих утицаја, али су, суштински, све покренули Туарези који су по повратку из Либије, где су се донедавно борили на страни "зелених" снага Моамера Гадафија, подигли устанак на северу државе.

Мали је буквално до пре дан и по важио за једну од стабилнијих демократија у региону, а наредног месеца требало је да буду одржани избори, после којих је Туре најавио одлазак са власти.

Дакле, Малијем сада влада Национални комитет за обнову демократије и државе, који се "на овакав корак одлучио суочен са неспособнишћу Туреовог режима".

Туре је један од миљеника Вашингтона у том региону и амерички специјалци већ месецима обучавају локалну војску за борбу против тероризма, јер је Ал Каида необично активна у том делу Африке.

Истовремено, из зоне у којој већ два месеца траје побуна Туарега побегло је око 200.000 људи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво