Лепо село Крушчица

Најмање три детаља из богатог сеоског летописа издвајају Крушчицу од околних места: велики рибњаци на Малом Рзаву, бренд колачићи и столар Језда који је пре пола века производио струју и бесплатно осветљавао село.

Иако више није општински центар, Крушчица изнад Ариља и даље се издваја од свих околних места: колачићи који се ту праве у престоници се представљају као могући бренд, рибњака има готово више него реке, а столар Језда каже да му је 87 година, колико је до сад претурио, било мало за све оношто је наумио да уради.

Под тешким снегом, село само наоко село спава. У Крушчици и преко зиме има обавеза мимо свих сеоских обичаја, а посао крај Малог Рзава надрастао је и саму реку. Стотинак тона пастрмке годишње из десетак рибњака, на три километра тока планинске реке променило је много тога у селу.

"У граду је све теже", каже произвођач пастрмке Драган Милићевић, "посла нема, плате мале, па сам се вратио и решио да почнем посао овде. Може да се заради - није лако, али може, само да се ради."

Опасно је доконо бити

Много пре рибњака, средином прошлог века, право чудо у Крушчицу стигло је са столаром Јездом. Он је машине покренуо снагом воде тог истог Малог Рзава, а потом производио и струју и бесплатно осветљавао све у центру села.

"Лепо је било, али неки хоће до поноћи да горе сијалице", присећа се Јездимир Милићевић. "Ја онда једном спустим ручицу, светло ослаби, па други пут, то је био знак, да знају, да припреме лампе, да не остану у мраку."

Ни после неколико хиљада кубика прерађеног дрвета, у 88. години живота, Јездимир Милићевић не одустаје. Ради и смишља: "Ја, ето, шуркам, не могу докон, врло је опасно доконо бити."

Управо из Крушчице, право у "Беоизлог" Етнографског музеја у Београду, деценијама одлазе лицидерска срца и шарене бомбоне.

Видојка Зимоњић, колачарка, каже да се некад од тога лепо живело: "Лепо смо зарађивали од колача, децу школовали, куће направили."

И колачар Борко, здушно, на крају приче о селу, а у инат ери компјутера, даје свој стари, проверени рецепт: "Нек дођу момци код мене, нек узму срце и дају девојци, па да виде, да се жене, да не буду села пуста, да буде више деце."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво