Читај ми!

Kако је родио Ивањички кромпир

Ивањички произвођачи кромпира и ову сезону завршавају с неизвесношћу, када је у питању пласман рода. Иако је квалитет добар, многи се питају да ли ће остварити зараду. Дуготрајна суша смањила је приносе, а додатну забринутост изазива конкуренција увозног кромпира.

На надморској висини од преко хиљаду метара, у ивањичком селу Kатићи, Нешо Стојковић узгаја кромпир на површини од око два хектара. Последњих година постиже све слабији род, јер климатске промене и дуги сушни периоди значајно умањују приносе.

Нешо Стојковић из села Kатићи, каже: ''У суштини, ове године је у глобалу свима овде подбацио род. Све чешће мењамо сорте из године у годину. Пар година буде добро, почиње после тога да подбацује, убацујемо нове сорте. Услова за наводњавање, као што знате, овде и немамо, брдски је крај, зависимо све од времена и од климе.''

Иако је на појединим парцелама на Јавору остварен принос и до 35 тона по хектару, у већем делу ивањичког краја овогодишњи род кромпира је испод просека. У брдскопланинским подручјима, без система за наводњавање, будућност ове производње зависиће од проналажења одрживог решења. Овај производ ивањички ратари најчешће пласирају на велико, на пијацама и у мањим трговинама, али се и даље питају хоће ли се њихов труд исплатити.

Мирослав Петровић из села Kушићи, додаје. ''Улагања су велика, фрезирање, орање, па сијање. Дневнице су око пет, шест хиљада динара, ето то је то. Али на крају ко се снађе, мало отера се прода, ко отера на пијацу скупље је, скуп је подвоз, али откупно место ту је. То се зна. Принос се мало смањи и ето ти, шта ћемо.''

Специфичан рељеф, планинска клима и плодно земљиште дају кромпиру из ивањичког краја јединствен квалитет, по којем је надалеко познат. Ипак, произвођачи кажу да умањени приноси не могу да покрију трошкове производње и да увоз додатно прети да обори цену домаћег рода.

Проф. др Зоран Броћић, професор на Пољопривредном факултету Земун, објашњава: "Тај увоз није уобичајен, то је увоз са дампишким ценама. Водеће земље у Европи продају кромпир испод цене коштања, и то упола. То ће свакако имати негативан утицај на пласман тог домаћег кромпира.''

Иако се кромпир лакше гаји у равничарским крајевима, произвођачи из ивањичких села не одустају од захтевне производње, поносни на квалитет који постижу.

петак, 07. новембар 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом