Који су домети производње прокупца - аутохтоне сорте грожђа

Прокупац је сорта грожђа које се највише гаји у Топлици и Жупи. Нове генерације виноградара и винара учиниле су ову сорту поново актуелном, а њене добре потенцијале преточиле у вина актуелна у свету, али са духом традиције.

Не само ова недеља, већ читав живот који се мери столећима на подручју Жупе је у знаку је прокупца. Чокоти и грожђе опстали су захваљујући чуварима традиције

"То је оно што га издваја ово Жупско поднебље, ова географска ширина где се Жупа налази, клима, тероар. Људи су оно што даје посебан печат овом прокупцу из генерације у генерацију, са колена на колено и ево хвала Богу прокупац остаје и биће га увек. -Да ли су и у подрумима можда тајне? - Свака породица, има неку своју специфичну производњу, преноси са колена на колено тако и код нас. Из ту генетику, уз школовање и уз нове технологије долази се до врхунских резултата", наводи Саша Жарковић из Ракље.

"Ми овде у Жупи имамо један други наш назив то је рскавац, стари рскавац. Нама је драго да се то вратило јер свака држава, сваки крај даје нешто што је аутохтоно. Могу да кажем пошто сам доживео то време кад сам почињао да је винска култура била запостављена тотално. Сада се вратила и квалитет вина и винска култура на велика врата”, наводи Миломир Милосављевић из Бучја.

Са новим засадима, унапређеном технологијом и искуством предака дошло се и до вина врхунског квалитета.

"Та сорта грожђа даје једна посебна вина која су препознатљива која се разликују од других неких сорти које су на тржишту, које су у свету. Ми смо територија прокупца. Доста је ћудљива и тражи добру годину, годину која је слична овој са пуно сунца. Пошто је он задња епоха сазревања треба му заиста добро, лепо време у том периоду крај лета почетак јесени да он добро сазри да буде овакав грозд пуно обојен, е онда правимо врхунска вина", објашњава Коста Ботуњац из Злегиња.

"Моје неко лично искуство из године у годину како радим са прокупцем и сазревам је све боље и боље. Мислим да су домети прокупца заиста велики. Апсолутно даје врхунска вина и скоро сам за неки страни часопис помагао у писању текста о прокупцу и тамо сам навео да кад би се неким случајем прокупац гајио у Француској био би једнако познат као и пино ноар и апсолутно стојим иза тога. И заиста има велики потенцијал", каже др Радован Ђорђевић, енолог и винар.

Постојбина прокупца су Жупа и Топлица, али је све више засада и у другим регијама. Тако да црвени нектар са патином и соковима старе лозе исписује нову страницу винске карте Србије.

четвртак, 16. октобар 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом