Панчево: У стакленику Марјановића добро родиле гоџи бобице
Милан Марјановић из Панчева има један од највећих стакленика на Балкану са црним гоџи бобицама које су добро родиле ове године, а на тржишту су веома тражене и имају високу цену.
Милан Марјановић је пре 4 године посадио 1.600 садница црних гоџи бобица и оне су сада достигле пун род. Нису захтевне за одржавање и узгајање, имају аутоматско наводњавање и прихарну, а два пута годишње се орезују. Најтеже је брање које се обавља пинцетом.
“Тражио сам неку најздравију биљку којом бих могао да се бавим и без конкуренције то је црни гоџи који је пун антиоксиданата, антицијанина који помажу здрављу, целовита је намирница која је одлична као нутративни састав да се уноси током дана”, истиче Милан Марјановић, власник плантаже.
Црне гоџи бобице су веома здраве, а најчешће се користе за прављење сока, тинктуре и меда са 20 одсто ове биљке. Бобице се након бербе одмах замрзавају или посебном технологијом суше смрзавањем где се вода вакумом уклања и на тај начин се чувају скоро све биоактивне материје.
Ненад Мићановић, технолог каже да је најздравија свакако у свежем облику са што мање прераде. Објашњава: „Јер је очуванији квалитет и тиме се и ми водимо. До сад се показало да је мед са гоџијем изузетно добра комбинација јер и мед има сопствени квалитет па га гоџи само допуњује”.
Гоџи бобице се узгајају у контролисаним условима и веома су отпорне на све климатске услове.
“Гајење биљака није тако тешко, најбитније је да произвођач посматра биљку током целе године. Она у 4. години даје 1,5 кг по биљци и све је органска производња што је и најважније“, истиче Јасмина Волођа, дипломирани инжењер заштите биља.
Сав овогодишњи род од око 1800 килограма Марјановић је продао у нашој земљи, али било је и купаца из Швајцарске и Аутсрије. Малопродајна цена је око 250, а велепродајна 160 евра по килограму. За сад не планира сам да повећава производњу, већ у коопреацији са другим произвођачима жели да усаврши овај посао од којег може добро да се заради.
Коментари