среда, 03.09.2025, 11:38 -> 16:06
Извор: РТС
Аутор: Горан Јовичић
Колико је исплативо гајити домаћи бели лук и пасуљ?
Сваке године трошимо неколико милиона евра на увоз поврћа, иако и у нашој земљи имамо идеалне услове за производњу. Породица Каначки из Сакула више од три деценије живи од узгајања белог лука, а ове године почели су да производе и домаћи пасуљ.
У нашој земљи годишње се бели лук посеје на 1300 хектара и произведе се око 3700 тона овог здравог поврћа. Породица Каначки из Сакула ове године има рекордан принос од 4,5 тоне по хектару,а после дужег времена задовољни су и откупном ценом од 450 до 500 динара по килограму. По тој цени продаје се и увозни из Кине.
“Да се упореди квалитет, мириси укус овог домаћег лука нема шансе са било којим који може да се нађе на тржишту. Не говорим само о овом мом луку, већ са сваким који се гаји на нашем поднебљу”, каже Ђура Каначки, пољопривредник из Сакула.
Ове године Каначки су посејали и домаћи пасуљ на 4,5 хектара и род је због суше преполовљен у односу на прошлу годину, а због великог увоза пасуља из Киргистана и цена је за 50 одсто мања него лане.
“Ми јесмо способни да произведемо, али наши трошкови због радне снаге су много већи, а увозни је јефтинији, јер је тамо јефтинија радна снага и обарају нам цену”, наводи Иван Каначки, пољопривредник из Сакула.
Каначки истичу да имају све што је потребно да би производили здраву храну, а за бели лук и пасуљ најважније је добро земљиште и квалитетан садни материјал, а њива мора редовно да се одржава и чисти од корова.
“Имамо наш садни материјал, семенски домаћи бели лук који производимо више од 30 година. Том селекцијом добили смо крупне главице и леп садни материјал. Што се тиче пасуља најтеже је било почупати и то код куће ширити, газити и на крају очистити”, каже Весна Каначки из Сакула.
Каначки љубав према повртарству преносе са колена на колено и сада су и унуци укључени у посао, а да би опстали неопходна је у наредном периоду и већа помоћ државе и повећање субвенција како би били конкурентни са произвођачима из других земаља.
Коментари