Златне медаље за традиционалне производе из пиротског краја
Традиционални производи из пиротског краја, поново су освојили медаље за квалитет на овогодишњем Међународном сајму пољопривреде, који је недавно одржан у Новом Саду. Најбоље оцене добили су пиротска пеглана кобасица и качкаваљ.
Највећи број награда, златне медаље и плакете за врхунски квалитет, у Пирот су донели произвођачи качкаваља и пеглане кобасице. Оба традиционална производа имају заштићено географско порекло.
Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе, каже. "Основна тајна је у основној сировини, а то је млеко. Наш производ, наш качкаваљ, пиротски бренд и не само бренд Пирота, већ и бренд Србије, производи се искључиво од млека. Наши производи су увек гарант врхунског квалитета. С обзиром на то да ми производимо по првој писаној рецептури из 1882. године, на апсолутно традиционалан начин, можемо себе слободно назвати и чуварима традиције."
Далибор Тошић, произвођач пеглане кобасице, додаје: "Није то само потврда квалитета за Боемску потковицу, већ и потврда квалитета за пиротску пеглану кобасицу, да је заиста можда један од најбољих сухомеснатих производа у Србији. Оно што је било добро, то се преносило на наредне генерације и управо је пеглана кобасица један такав производ који смо добили у наслеђе. Ради се од чистог меса, 3 до 4 врсте меса, природни зачини и буквално укус је оно што је природа дала."
Занатска радња, са само три запослена, већ деценијама производи традиционални пиротски клакер. На сајму пољопривреде, последње две године, освајају златне медаље за квалитет сокова.
Зоран Златковић, предузетник, објашњава: "Kонкретно значи потврду квалитета и потврду оног што ми радимо да је то добро. Наша радња је од 1946. године и пиротски клакер је наш главни производ."
Ван конкуренције, уз Ариљску малину, Фрушкогорски мед и Футошки купус, на сајму пољопривреде, уз специјални позив ресорног министарства, учествовала је млекара која производи Пиротски качкаваљ.
Саша Петровић, власник млекаре, наводи: "Цела прича у нашој млекари је да ми не мењамо рецептуру. Прилагодили смо се стандардима које тражи модерно тржиште, а сачували смо старинску рецептуру и начин израде, од пре 100 година. Kод нас се користи сирово, непастеризовано млеко, директно са пашњака, како би се сачувала микро флора. Једини конзерванс који се користи је нејодирана морска со и изузетно дуги период зрења качкаваља."
Фирме које производе пиротске деликатесе, у протеклој деценији освојиле су више од 200 награда за квалитет, на сајмовима широм света. Зато је укусна и традиционална храна највећи адут пиротских угоститеља.
Коментари