понедељак, 05.05.2025, 12:25 -> 17:23
Извор: РТС
Аутор: Ненад Томашевић
На пијачне тезге стигле домаће јагоде, родом и квалитетом задовољни шабачки пољопривредници
На пијачне тезге, стигле су домаће јагоде. Међу првима почели су да их беру шабачки пољопривредници који у пластеницима имају око 50 хектара тог воћа, а на отвореном, упућени кажу да је у том крају и до 2.000 хектара.
У осам пластеника, километар леја у којима јагода зри већ десетак дана. Милан Станимировић из Варне, производи је око 20 година, а ове сезоне, каже да берба мало касни.
“Има доста рода, само да издржимо тај род. Наравно, цена да подржи, мада је сад у неком паду. Има тржишта, има ту кванташка пијаца. Некад дођу кући, некад иду тамо. Прода се”, прича Милан Станимировић из Варне.
Зрела је јагода и код Милоша Јевтића у Богосавцу. На хектару, 57 пластеника, а у њима радници од фебруара. Крупним плодовима, гајбицу брзо напуне.
“Колико је она лепа и сјајна, ипак очи купују, и кад видите ви да је то лепо спаковано, добијамо и бољу цену”, каже Милош Јевтић, пољопривредник из Богосавца.
Бранка Вучетић додаје: „Од седам до пет будемо, некад до 12 сати, сад је већ ово друго брање, мало брже иде. Није ни тешко”.
“Сад смо засадили нову јагоду, да беремо у јесен. Тако да ћемо посла имати током целе године код газде”, каже Радмила Срнић из Богосавца. Каже и да сад ваде саднице. На питање колико може да убере јагода за дан, одговара да није бројала, али може много. “Малине знам да могу 36 гајби, ово нисам рачунала, али се трудим. Иначе, 23 године радим у дневници”, истиче Радмила.
Производња у пластеницима је захтевнија, али је њена предност цена јагоде која стиже раније. Због тога се површине у затвореном простору увећавају.
“За сада време погодује, добро је. Све иде на руку произвођачу тренутно. Цена је око 400 до 450 динара према нама произвођачима. Прекупци су ту па док дође до пијаце, до грађана, до потрошача, ту цена оде и преко 600 динара”, наводи Милош Јевтић, пољопривредник из Богосавца. Наглашава да је цена од 400 динара добра за произвођаче: “И ту имамо математике, може лепо да се заради, да ми можемо следеће године да уложимо у нову производњу”.
Црвене се плодови и у лејама на отвореном у шабачким селима. Стручњаци очекују да ће родити око 15 тона јагоде по хектару.
Коментари