Нови Пазар: Разлике и сличности између Васкршњег поста и Рамазана у тој мултиетничкој средини

Ове године преклопили су се Васкршњи и Рамазански пост и то је био повод да ученици Основне школе ,,Халифа бин Заид ал Нахјан" у Новом Пазару, на својеврстан начин, представе разлике и сличности у тој мултиетничкој средини. Циљ је да се што боље упознају обичаји сународника правослане и исламске вероисповести.

Међусобно поштовање, разумевање и упознавање са обичајима и религијом код Срба и Бошњака у мултиетничкој средини каква је Нови Пазар негује се од малена кроз учење и дружење у школи. Овог пута ученици су приказали сличности и разлике Васкршњег и Рамазанског поста.

„Лепо ми је то када они спремају ифтар и када зову нас или кад изађемо сви негде на ифтар“, каже Мија Пејчиновић, ученица ОШ "Халифа бин Заид Ал Нахјан" у Новом Пазару.

„Код њих ми се највише свиђа обичај туцање јаја код Васкрса и свиђа ми се натјецање у томе, ко ће бити победник“, наводи Сумеја Драголовчанин, ученица ОШ "Халифа бин Заид Ал Нахјан".

Кроз рецитације, песму и цитате из Библије и Курана представљени су обреди поста код Срба и Бошњака.

„По први пут у историји ове школе организује се један програм оваквог типа кроз који значајно место има један обред важан за све народе овог поднебља, а то је пост. Циљ је видети лепоту у ономе како комшије значајне дане проводе“, истиче Мајида Демировић, наставницасрпског и босанксог језика у новопазарској ОШ „Халифа бин Заид Ал Нахјан".

„То је била иницијатива вероучитеља и професора српског и босанског језика да се организује са нашом децом јер ми живимо као једна породица у овој школи“, наглашава Бесим Адиловић, директор ОШ „Халифа бин Заид Ал Нахјан".

О значају поста кроз векове са религијског и научног аспекта говорили су лекари и вероучитељи.

„Учимо их да кроз све лекције које предајемо да покажу делатно љубав јер ће нас по љубави и Господ познати као своје ученике“, саветује Душица Шмигић, вероучитељ у ОШ „Халифа бин Заид Ал Нахјан".

„Да једноставно знају за тај суживот, за ту солидарност, за мултикултуралност на тај начин поспешујемо код наше деце да она буду надасве људи, добри људи", закључује вероучитељ Ирфан Дели.

За све ученике организована је заједничка трпеза на којој се нашло за сваког по нешто.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије