Станови за Роме у Бујановцу

У Бујановцу је у току изградња станова за ромске породице, које су пре 25 година избегле са Косова и Метохије. Општина је обезбедила локацију и грађевинске дозволе, а радове финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и амбасада Јапана у Београду. На пролеће се очекује усељење.

Две и по деценије живе у импровизованом смештају, некадашњим канцеларијама касарне близу средње школе "Сезаи Сурои". "Камп Салваторе", како га у Бујановцу зову, дом је за 19 породица.

"Тешко, за живот овде је тешко. Немамо ни хигијену, стално смо унутра, али џабе, немаш услове за живот. У једну собу, сви смо овде заједно, деца и одрасли...", наводи Ремзија Салихи, из Гњилана.

Формиране су и нове породице, проширене постојеће. Сабиле Мурина има сина, кћерку, унуке. Каже: "Она има петоро деце, своју породицу, да ли ја могу да седим са зета у стан или у кућу. А имам и сина 20 године, ово је стварно катастрофа, толике године смо седели, нигде нисмо отишли, у Гњилане немамо кућу."

Недалеко од садашњег смештаја граде се станови за 12 породица. За Роме који нису добили смештај, општина тражи решење.

"Чим завршимо изградњу станова, ускоро биће објављен и јавни позив за заинтересоване да купе куће. Комисија је већ урадила прелиминарну ранг листу за породице које треба да се сместе у те станове. После тога биће јавни позив за ове остале за куће" истиче Сали Салиху, шеф кабинета председника општине Бујановац.

Поред градилишта је и зграда за социјално становање изграђена пре 10 година, у којој живе расељени и социјално угрожени.

На питање какви су услови ту где живи, Ахмед Куртеши, из Гњилана одговара: “Добро је, није лоше. Боље не може да буде. Са мајком овде живим."

"Сама сам ове, услови су супер. Немамо речи шта да кажемо, то кад смо добили супер је, да не плаћамо кирије јер немамо одакле" додаје Слађана Златановић, из Бујановца.

Обе зграде су део пројекта који финансирају међународни донатори. У локалној самоуправи кажу да би нови станови требало да буду усељени на пролеће.

уторак, 28. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије