Година Змаја: Како се Кинеска нова година дочекује у Смедереву

Влада Републике Србије, Амбасада НР Кине у Србији, Кинески културни центар и Институт за појас и пут организују шесту прославу Кинеске нове године у градовима широм Србије. Један од њих је и Смедерево, где су представљене традиционалне уметности провинције Фуђен, града Гванџо, који је на Унесковој листи светске баштине.

Кроз интерактивну изложбу, грађани Смедерева, имали су прилику да сазнају више о кинеској култури и традицији. Тајне церемоније испијања чаја, прављење папирних фигура чија традиција датира још од Танг династије, само су неке од вештина у којима су се опробали.

"По први пут се сусрећем са неким оваквим програмом, тако да ми је заиста лепо и мислим да може свашта да се научи”.

"Мени је кинеска култура јако лепа и драго ми је што се овако нешто организује у нашем граду јер се упознајемо, упознајемо се са другим културама”, кажу задовољни грађани Смедерева.

Вештине попут плетења ратана, израда чипкастих гравираних лампиона, као и папирних лутака, старе су и више од 1000 година и уврштене су у нематеријално култрутно наслеђе.

"Користимо материјал који се зове ратан, то је природни материјал за који је потребна вода како бисмо га обликовали. Ја сам 11. генерација занатлија, а први предмет сам направила када сам имала седам година", наводи уметница из провинције Фуђен.

"Ове лутке су направљене од дрвета. Ево на пример, на овој лутки је права коса и обојена је бојом, која може да траје много година. Уметност је стара 1000 година, а ја сам 4.генерација уметника", наглашава уметница из провинције Фуђен.

Културни програм у оквиру кинеске Нове године, посвећен је, кажу организатори, јачању „челичног пријатељства" између Србије и Кине.

"Смедерево је знак челичног пријатељства Кине и Србије, а ХБИС компанија је симбол нашег челичног пријатељства. Кина и Србија, међусобно уважавају културу и традицију, и вечерас ће делегација провинције Фуђен, полазне тачке пута свиле на мору, показати кинеску културу. Захваљујемо се грађанима Смедерева и надам се да ћемо имати прилику да прославимо Српску нову годину у Кини”, рекао је Ли Минг, амбасадор Кине у Србији.

Верује се, да ће ова Кинеска Нова година, која је у знаку Змаја, најсрећнијег знака кинеског хороскопа, донети богатство, успех, напредак и позитивну енергију.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво