Читај ми!

Бадовинци код Богатића: Дрински моноксил из 18. века

Из реке Дрине, Мачвани су извукли моноксил, чамац направљен од једног комада храстовог стабла старог око 600 година. Вредан историјски експонат биће конзервиран и заштићен од пропадања.

Издубљено дебло храстовог дрвета било је део пловне воденице. После 3 века, колико је чамац био у дринском кориту, насукао се на спруд у атару села Бадовинци.

“Извлачили смо га мало ручно, мало са машинама, мало са тракторима, гледајући да то не оштетимо, мучили смо се једно 5-6 дана, он је био до пола откопан, вода га је откопала, па смо ми њега уочили и полако откопавали машинама, када је био пун шљунка било је једно 15-20 тона”, наводи Живорад Рокић, из Бадовинаца.

Слични пловни објекти, користили су се још у праисторији, за превоз људи и робе.

“Овај тумбас је дугачак око 11м, у пречнику је од 1,20 до 1,50 и обим овог храста је око 3м, издубљен је алатима који су кориштени у том веку, у том периоду, претпостављам да су то биле обичне секире или неки слични алати. Служио је за ношење воденице на Дрини, воденице су стајале на 2 тумбаса, један разлог је што нису као поточаре у планинским пределима јер се Дрина преко лета смањивала, а преко зиме надолазила, и могли су да се померају узводно или низводно”, наводи Бранислав Станковић, историчар.

Река Дрина остала је без својих воденица пре пола века. Успомене на њих чувају и мачвански сликари.

“Бадовинци су некада били село воденица, 21 воденица је била на Дрини, међутим, током времена, и индустријализације, модернизације, воденице су полако нестајале. Овај тумбас, или моноксил или чамац, је заиста један доказ да су те воденице постојале, и да је Бадовинци заиста било село које је давало хлеб”, наглашава Стојан Аничић, сликар из Бадовинаца.

Чамац из 18. века, је тек трећи моноксил који је извучен из реке Дрине. Први се чува у Музеју Јадра у Лозници, док је други, пронађен у Црној Бари, исечен. Општина Богатић издвојиће средства за заштиту овог ретког експоната, а његов други дом, после дринског корита, биће етно-парк у Совљаку.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво