Читај ми!

Практична настава разумевања и толеранције за ђаке из Прилика и Новог Пазара

Ученици Основне школе "Халифа бин Заид Ал Нахјан" из Новог Пазара и "Сретен Лазаревић" из Прилика, организовали су јавни час о празницима и обичајима Бошњака и Срба. Циљ су развијање толеранције, боље разумевање и дружење деце. Домаћини су били ђаци из Новог Пазара.

Кроз дружење, глуму, рецитације и фолклор ученици две основне школе представили су своје и упознали обичаје, традицију и културу својих вршњака. Кроз компаративни приступ, уочаване су сличности у обичајима код Срба и Бошњака, али и богатство и лепота различитости. Лекцију са јавног часа млади су прихватили са одушевљењем.

"Много је било лепо, много смо научили и лепо смо се дружили", каже Емилија Костић, ученица ОШ "Сретен Лазаревић" из Прилика код Ивањице.

"Наш задатак је био да дијелимо бајрамске бомбоне нашим вршњацима из Ивањице", наводе Аиша и Мејрем Бошњак, ученице ОШ Халифа бин Заид Ал Нахјан и додају: "Једва чекамо да одемо код наших другара у Ивањицу да се и ми са њима лепо дружимо."

"Код нас је то Божић, а код њих је то Бајрам другачији су обичаји него код нас и баш ми то занимљиво", објашњава Анастасија Масларевић уценица ОШ "Сретен Лазаревић" из Прилика код Ивањице.

"Највише ми се свидио обичај када се дијете роди и не дају му име родитељи већ му кум даје име", каже Наида Балић, ученица ОШ "Халифа бин Заид Ал Нахјан" у Новом Пазару.

Ученици Основне школе “Сретен Лазаревић” из Прилка приказали су обичаје Срба приком рођења детета, свадбу, Бадње вече и Божић, док су њихови вршњаци из Новог Пазара дочарали како се припрема девојка за удају, обичаје које користе Бошњаци приликом давања имена, свадбених весеља и празника Бајрама.

"Циљ овог вида наставе јесте развијати толеранцију, побољшати међуљудске односе и дјеци показати да је најважније бити добар човјек", наводи Маида Фековић Демировић, наставник босанског језика У ОШ " Халифа бин Заид Ал Нахјан у Новом Пазару".

"У складу са културном мисијом наше школе ми се трудимо да иновативна наставна средства прилагођавамо очувању традиције, дакле да спојимо оно и што је модерно и иновативно у наставном процесу, односно да савремену технологију користимо тако да мотивишемо ученике да се осврћу и на народну традицију и да очувамо оно што је културна баштина", каже Верица Костић, наставник српског језика и књизевности у ОШ "Сретен Лазаревић" из Прилика код Иванице.

Основна школа "Сретен Лазаревић" у Приликама већ неколико година реализује Пројекат "Расковник", у сарадњи са Удружењем Чувари дела Вука Караџића из Чачка.

"Води нас у један свет пријатељства, свет лепих догађаја, да нас одвуче од свега овог ружног што неки људи покушавају да наметну. Мислим да је осмех и дружење и пријатељство далеко изнад. Ја сам и спортиста и провео сам дуго година овде и много пријатеља сам имао овде", наводи Миладин Божовић, директор ОШ "Сретен Лазаревић" у Приликама.

"Мислим да је време кад требамо о томе што више говорити да деца то виде, да виде те различите обичаје и у сваком случају то је један диван пример и мислим да је то први пут одржано у Новом Пазару”, сматра Бесим Адиловић, директор ОШ "Халифа бин Заид Ал Нахјан" у Новом Пазару.

У реализацијији овог јавног часа учествовало је педесетак ученика, а припреме су трајале две седмице.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се