Читај ми!

Докле се стигло са пописом пољопривреде у Крушевцу

У току је попис пољоприврде. За прва три дана, пописано је око 3 одсто пољопривредних газдинстава. Први резултати очекују се већ у јануару, а коначни резултати пописа до краја 2025. године.

Овако почиње радни дан пописивача Адама Милошевића. Свакодневно обилази пољопривреднике у атару Рибарске Реке, који је познат по сточарској производњи.

„Циљ пописа је да се прикупи што више информација о стању пољопривреде у Србији, да се зна колико се обрађује, број говеда и свега осталог у вези с пољопривредом”, истиче Адам Милошевић.

У Сушици и Црквини свака друга кућа има фарму. Преко хиљаду мештана, у 300 домаћинстава, углавном живи од пољопривредне производње.

„Имам око 40 грла стоке – телад, јунице, музне краве. Обрађујемо 20 хектара земље и то је породични посао”, наводи Драгиша Петровић из Сушице.

„Субвенције које даје држава, није мало, да будемо реални, сада су мало више порасле. Дају 40.000 по матичном грлу, онда општина даје за теле 10.000 да буде сутрадан јуница. Помаже тако за храну и дају, држава даје 18.000 за обрађивање земљишта”, наводи Живомир Петровић из Сушице.

Попис пољопривредних газдинстава, који је почео првог октобра и трајаће до 15. децембра ове године, обавља се методом интервјуа на терену.

„Тако прикупљени подаци осликаће стање у пољопривреди и као сумирани користиће се за статистичке анализе. Тако ће се омогућити доношење одговарајућих одлука за подршку пољопривредној производњи и њеном даљем развоју”, наглашава Ивана Пајић, заменик начелника Градске управе у Крушевцу.

На територији града Крушевца ангажована су 54 пописивача пољопривредних газдинстава. За првих 15 дана пописано је 2.750 поседа, што је 20 одсто од укупног броја газдинстава.

петак, 14. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије