Легат Соње Савић поново отвара врата

Иако је мајка Соње Савић кућу-легат познате глумице у Доњој Горевници код Чачка завештала том граду, после њене смрти рођаци су оспоравали тестамент и тражили део имовине. Процес пред судом коначно је завршен. Локална самоуправа као власник имовине заоставштину чувене глумице поверила је Уметничкој галерији „Надежда Петровић”.

Баш колико је Соњин дом био отворен за јавност трајала је оставинска расправа. Капија на имању Савића у Доњој Горевници била је затворена пет година, а у спомен-собу нико није улазио. После решеног спора поново ће бити доступан јавности, а планова већ има.

„Оснивање једног мултимедијалног центра који ће се звати ‘Соња Савић’ и који ће бити управо намењен уметницима и људима који се теоријски баве филмом и видеом, дакле промишљају алтернативну уметност, ангажовану уметност пре свега – то је оно чиме се Соња бавила”, каже Предраг Живковић, кустос пројекта „Соњин септембар”.

У част филмске диве, Уметничка галерија „Надежда Петровић” од 2017. организује манифестацију „Соњин септембар”, а њена кућа биће још један простор за стварање уметничких дела, инспирисаних Соњиним стваралаштвом.

„Ми управо желимо то да те вредне младе, старе, није битно, уметнике који су заиста ангажовани који говоре о стварима о којима можда некад није лепо чути да им пружимо могућност да раде и да стварају, и управо томе се надамо овде у неком догледном времену”, додаје Живковић.

У Соњиној соби већ је формирана стална поставка – подсећање на улоге које су обележиле један период југословенске кинематографије, нека од бројних признања и лични предмети велике глумице коју памте многе генерације.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво