Производи породичне млекаре све чешће на рафовима маркета

Са капиталом стеченим у иностранству, породица Николић се вратила у Тулово код Лесковца и покренула производњу млека и млечних производа. После 20 година, пример су добре праксе успешних млекара у сеоској средини.

Кренули су скромно пре две деценије са два радника и тек педесетак литара млека. Данас се уз савремену опрему и по свим стандардима на 700 квадрата дневно откупи и преради око 10.000 литара млека. Сарађују са 200 коопераната којима су поделили лактофризе и редовном исплатом дају сигурност.

"Помажемо их што финансијски, што око куповине јуница. Буквално, ја сам им доступан 24 часа, тако да заједнички решавамо проблеме које они имају јер знате како – млека је све мање и мање, ми покушавамо да их подстакнемо на неки начин, да их сачувамо", каже Дејан Николић, власник млекаре у Тулову.

Сваки корак у процесу производње строго се прати. Узорци млека које стиже са фарми из лесковачког и врањског краја испитују се у лабораторији. Квалитет контролишу и стручњаци нишког Ветеринарског института и Завода за јавно здравље у Лесковцу.

"Задовољавајуће су масне јединице, задовољавајући су параметри за протеине, за суву материју. Добро је. Квалитетна је исхрана крава то показује да се животиње хране квалитетно, да се складишти млеко са терена које треба да дође у млекару на пријем", објашњава Мирјана Митровић, технолог.

Двадесет радника су као породица. Вредни и сложни. Већина је из села.

"Радим овде већ две године тако да немам речи. Мени је супер. Прво радно место. Нисам до сад нигде радила", истиче Благица Стојановић из Тулова.

"Већина нас је овде младих људи. Брзо напредујемо, учимо, трудимо се да сви заједно држимо квалитет", наглашава Милош Ђорђевић.

Из Тулова у маркете на југу земље одлази десетак врста млечних производа. Саша је главни мајстор за сиреве. Недељно кроз његове руке прође тона и по качкаваља.

"Учили су ме стари мајстори, радим искључиво качкаваљ, ситан сир, урду. Радили смо све ручно до пре годину дана сад радимо машински али је квалитет исти само је олакшало посао" каже Саша Стојановић.

Улагања су стална и велика, годишње 10 милиона динара. Уз повећање производње у породичној млекари у Тулову планирају и да прошире тржиште.

петак, 09. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом