Читај ми!

У Шумадији добра година за кукуруз

У Шумадији је почела берба кукуруза који је посејан на око 40.000 хектара, у Србији на око милион. За разлику од осталих овогодишњих усева, принос и квалитет су добри. Због климатских промена, стручњаци кажу ће у наредном периоду, за савремено ратарство бити неопходно наводњавање култура, а пољопривредници да актуелном ценом неће моћи да покрију трошкове производње.

После две лоше, добра година за кукуруз. Једино их он није издао, кажу ратари. У зависности од локалитета, примене агротехнике и хиибрида који су посејани, очекују се просечни приноси од 6 до 9 тона по хектару.

“Седам тона по хектару мора да буде, мора да буде. Ту је 2,5 хектара, ево већ две приколице пуне. Напунићу још 3,4 сигурно, биће 7,8 тона и биће кукуруза. Добро је, добро је”, каже Божидар Трајковић из Јовановца код Крагујевца.

Задовољан родом, али не и ценом. Код Боже је све на "оловку", а расходи и приходи никако да се поклопе. Само у седам хектара под кукурузом, уложио је, каже, око милион динара. По садашњој цени од 16 динара за килограм, колико нуде откупљивачи, у минусу је за око 2.000 евра.

“Складиштићу једно половину и више од пола, нешто ћу да предам да продам или ћу да чекам цену. повећаћу број свиња, бикове видећу да ли ћу да убацам”, Божидар Трајковић из Јовановца код Крагујевца.

Дупло ниже цене житарица него лане, однеле су ратарима зараду. На Новосадској продуктној берзи кукурузом се тргује по цени око 16 динара по килограму без ПДВ-а. Да не би имали још већу штету, стручњаци апелују на ратаре, да воде рачуна о проценту влаге у кукурузу како не би дошло до појаве трулежи и микотоксина.

“Та гљивица условљава промену у самом метаболизму и одредјени продукти, најпознатији је афлатоксин , могу да утичу на здравље животиња и могу да утичу на самог човека, тј.приликом исхране човека”, каже Виолета Петровић Луковић, саветодавац ПССС Крагујевац.

Проблеми у извозу, велика конкуренција, прошлогодишње залихе и ниске цене - слика су не само нашег већ и светског тржишта житарица. Мука више за ратаре, да ли да смањују обрадиве површине или да гомилају губитке.

среда, 28. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво