Читај ми!

Соларна електрана ускоро у Врању

Коришћење обновљивих извора енергије је претходних деценија на глобалном нивоу примарни циљ, због очувања планете. И у нашој земљи се претходних година граде ветропаркови, хидроелектране, уграђују соларни панели. Недавно је град Врање са америчком компанијом потписао уговор о изградњи соларне електране у близини тог града.

Ово је простор где ће се градити соларна електрана. Место "Горње ливаде" сада је само ливада, а планирано је да због великог броја сунчаних дана у години које Врање има, енергију Сунца на том простору искористи.

Соларна електрана снаге 3 мегавата обухватаће подручје од око 250 хектара. Парцеле се налазе недалеко од града, на територији села Содерце. По најавама из градске управе изградња соларне електране требало би да почне у пролеће наредне године.

"Приватни инвеститор је од града тражио пре свега логистичку подршку. Приликом обиласка институција, вађења дозвола, да ми помажемо, да их упућујемо где би требало да иде, шта треба да раде. У току је израда плана детаљне регулације јер је то предуслов за добијање локацијских услова и грађевинске дозволе за изградњу тог објекта", наводи Миодраг Протић, члан градског већа задужен за инфраструктуру.

По уговору, компанија ће плаћати годишњу надокнаду граду у износу од 1 одсто бруто прихода од остварене продаје електричне енергије. Сунчеву светлост за производњу струје у свом домаћинству готово годину дана користи Игор Милановић. Уложио је у уградњу соларних панела и пратеће опреме око 9 хиљада евра.

"По 25 одсто је ишла субвенција од Републике и од Града, остала новчана средства смо ми обезбедили. Ја сваки месец пратим отприлике колико сам потрошио, колико сам платио и колико бих платио. До сада, закључно са јулом месецом, мени је добит негде око 51 хиљада динара, с тим што сам почео крајем прошле године", каже Игор Милановић, из Врања.

И зграде и појединачни објекти користе енергију Сунца, а у граду је опредељено још 10 повољних локација за потенцијалне соларне електране. У планинском пределу Пољанице планирано је да у наредном периоду буде направљена и ветроелектрана.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара