Читај ми!

Последњи дан школске године

У Србији се данас званично завршава школска година у свим основним и средњим школама, одлуком Владе Републике Србије због трагедија у Београду и околини Маденовца које су прошлог месеца погодиле читаво друштво. Ипак, школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који желе да похађају наставу и поправе оцене.  Проверавали смо како ће од сутра настава бити организована у школама у Крагујевцу, Суботици и Нишу.

Звоно за крај школске године, раније него обично. Већина основаца и средњошколаца иде на распуст. Надлежни кажу да је у школама 95 одсто научно-наставног програма реализовано и да је одступање од пет посто законом дозвољено.

„Већ сам прошле недеље завршила са свим оценама, тако да овај задњи дан, ове задње дане пардон сам провела тотално опуштено“, кажу ученици Медицинске школе у Крагујевцу и додају: „Ја сам своје оцене и обавезе завршила на време, тако да нисам имала проблема са тиме што ћемо да скратимо ову годину“ истичући да је неко ко је био организован у току школске године могао све да заврши.

Ипак, нису били сви. Одлука о ранијем завршетку школске године донета пре само пет дана, убрзала је оцењивање.

„Наставници су већ од петка почели да предлажу закључне оцене. Ученици који су задовољни предложеним оценама завршавају школску годину, а сви они остали имају могућност да до 20. јуна поправе исту“, каже Владимир Јакшић, директор Медицинске школе у Крагујевцу.

До тада ће у школама за заинтересоване ученике бити организоване и друге активности.

„Тај план активности се састоји од одељенских заједница где ће се разговарати на различите теме. Теме о менталном здрављу и пријатељству, другарству, емпатији и тако даље. Плус допунска настава, додатна настава, припремна настава која је нарочито битна за ученике осмог разреда“ објашњава Бојан Конатар, директор ОШ „Вук Караџић” у Крагујевцу.

Већи одзив је ученика од првог до четвртог разреда зато што је то њима занимљиво. Учествоваће у различитим излетима, посетама, дружењима радионицама“, додаје Мирјана Стевановић, директорка ОШ „Матко Вуковић" Суботица.

Моја ћерка ће ићи на те ваннаставне активности до 20. јуна у договору са својим учитељем“, каже Милица Цветановић, мајка ученице ОШ „Вук Караџић” у Крагујевцу.

Да влада велико интересовање потврђују и подаци школских управа у Крагујевцу и Нишу.

„Већина ученика, односно родитеља, заинтересована је за те друге облике образовно-васпитног рада, где ће углавном деца похађати школу“, истиче Горан Јоксимовић, начелник Школске управе у Крагујевцу.

„Ученици који похађају продужени боравак и целодневну наставу и даље ће имати прилике да похађају школу. Међутим то неће бити наставне активности већ активности које се односе на слободне активности“ додаје Предраг Нешовић, начелник Школске управе у Нишу.

После 20. јуна, осмаке очекује полагање мале матуре и упис у средње школе, а потом од септембра поново сви у ђачким клупама.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво