Читај ми!

Мак из Падинe на тржишту Словачке

Последњих година мак се све више узгаја у Банату и Бачкој, јер му овде одговара песковито земљиште. У Падини код Ковачице мештани узгајају мак на више од 100 хектара, а има и оних код којих је то породичан посао деценијама.

Мишо Хромчик је од деде наследио љубав према маку и са братом Мирком узгаја га на 36 хектара. Све што произведу извозе у Словачку, а ове године очекују да ће добити око 36 тона мака, што је изузeтно добар принос. Цена се одређује на берзама и тренутно се мак плаћа 2 евра по килограму што је на нивоу вишегодишњег просека.

“Ово је словачки мак и ми га узгајамо већ 4-5 година и сарађујемо са Словацима. Од њих узимамо сорту и по њиховим стандардима и правилима узгајамо да би њима могли да га продамо мак. Немамо проблем са пласманом, а цена је друга прича и она зависи од тржишта”, наводи Мишо Хромчик, узгајивач мака из Падине.

Јан Сојак мак производи на мањим површинама и он истиче да је ова индустријска биљка исплативија, али и рискантнија за узгајање, јер је осетљива и захтева добро обрађено земљиште. Кишовито пролеће је погодовало развоју биљке, али превише падавина може допринети и појави болести.

“Почели смо случајно, односно мука нас је натерала. Да би смо променили плодоред, а имали смо проблем са кукурузом и хебрицидима, а највише са инсектима, па смо хтели да пробамо нову културу и тако смо кренули са маком”, истиче Јан Сојак, узгајивач мака из Падине.

Берба мака почеће за месец дана и у Падини имају комбајне и сву неопходну механизацију за овај посао и одмах га пакују у џамбо џакове и транспортују на инострано тржиште где се користи у прехрамбеној и фармацеутској индустрији.

субота, 02. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке