Читај ми!

Животни атеље између слика и речи

У панчевачком Народном музеју отворена је изложба о Урошу Предићу са предметима из приватне збирке Горана Николића Неузинског из Опова. Реч је о документима , репродукцијама и фотографијама од којих су неке изложене први пут у јавности.

Захваљујући колекционару Горану Николићу Неузинском, који годинама сарађује са Народним музејом, публика из Панчева може да види писма, разгледнице и фотографије из приватног живота великог сликара Уроша Предића. Ту су и репродукције његових дела, али и једна занимљива карикатура уметника. Власнику збирке најдражи је портрет једног свињара из Предићевог родног Орловата.

 "Текст говори о томе како су долазиле орловатске девојке, набељене, накинђурене и тражиле од њега да их сликује, да их портретише. Међутим, он је одабрао сеоског свињара јер он представља архаичног становника Баната", објашњава Горан Николић Неузински.

Урош Предић је волео да путује, па у збирци постоји велики број разгледница из бања, где се лечио, из омиљених италијанских градова, са летовања. Водио је и интензивну коресподенцију са колегама уметницима.

"Међу њима има предмета који нису до сада публиковани, попут писма Вукосави Вуки Велимировић, једној вајарки с којом је водио преписку", каже кустос Димитрије Јованов.

Проучавањем збирке може се сазнати с ким се Предић дружио, каква су му била размишљања о уметности и савременицима.

"То су углавном уметници који су били његови пријатељи, или су му били блиски, попут Стевана Тодоровића, Ђорђа Јовановића, чувеног вајара, Босиљке Валић, која је била доста млађа, Зоре Петровић", наводи кустос Димитрије Јованов.

Незаобилазан део су и експонати из којих се види колико је био везан за своје родно место Орловат, али и Опово и Панчево.

петак, 22. септембар 2023.
32° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"