Читај ми!

Ужице: „Никола Тесла у свом и нашем времену“

После Новог Сада, Пријепоља и Прибоја, у сарадњи са Музејом Никола Тесла у Београду, у ужичком Народном музеју, отворена је изложба „Никола Тесла у свом и нашем времену“.

Део заоставштине - личних ствари, докумената и фотографија Николе Тесле, модели најзначајнијих проналазака и пројеката, тема су изложбе и занимљиве приче о животу и делу једног од највећих научника и проналазача, са посебним освртом на његово порекло и породицу.

„Посетиоци такође могу видети неке од Теслиних најважнијих патената као што су индукциони мотор са ротором у облику диска, Теслино јаје, Теслин трансформатор који изазива највеће интересовање код најмлађих, бродић на даљинско управљање и Теслину пумпу“, наводи Јелена Јевтић Јокић, библиотекар Нраодног музеја Ужице.

Међу експонатима је и реплика јединог, Плавог портрета Николе Тесле.

„Оно што је занимљиво то је да је портрет остао изгубљен 85 година. Пронађен је поново тек 2006. године у немачком граду Хусуму, у Нордси музеју, и од тада је поново познат светској јавности“, истиче Маријана Николић, виши конзерватор-рестауратор Народног музеја.

Изложбу употпуњену ауторским филмом о животу славног научника као и 3Д анимацијом Теслине лабораторије на Лонг Ајленду, ужичка публика може погледати до 16. јуна.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво