Читај ми!

Шуматовка, шарунка, радунка, зувка – старе сорте у Топлици

Топлица је изузетно богата аутохтоним сортама воћа које се гаји на овом подручју стотинама година. Један од чувара традиције је професор Високе пољопривредне школе у Прокупљу, који на свом имању има више од 30 старих сорти јабука и 20 врста крушака и трешања које је сам калемио.

Драган Оровић калемарством се бави више од тридесет година. На овај начин сачувао је аутохтоне сорте јабука у родном селу Ргају, на обронцима Видојевице.

„Најкарактеристичније су шуматовка, шарунка, будимка, јонатан стари, па ту имам некакве кожаре, колачаре, котулаче – имам 33 старе сорте”, каже проф. др Драган Оровић.

Калем гранчице крушака и трешања доносио је са Радана, Голије и из Шумадије, па на својој плантажи има и голијску лепотицу, раданку и своју омиљену – зукву.

„Неко је поистовећује са дивљом јабуком. Међутим није, она је калем, она роди одлично. Ја имам триста и нешто стабала. Наравно, идеја је да правимо јабуково сирће. Покушали смо нешто да радимо, сушимо те јабуке и могу вам рећи да смо од те сорте добили фантастичан чипс од јабуке”, објашњава Оровић.

Драган, а и његови малобројни горштаци, не размишљају о комерцијализацији, без обзира на добре услове и повољне подстицајне мере које држава даје за органску производњу.

„Пољопривредни произвођачи требају да се јаве нама да их што више упутимо у сам процес сертификовања и наравно и у остале детаље, као што су избор положаја терена, локалитет, одабир сорти, како би им та производња била што лакша”, каже Александар Петковић из Пољопривредне стручне службе у Прокупљу.

„Ми немамо тржиште за ове сорте, прво зато што народ то и не познаје, друго неке које познаје ми нисмо доступни тржишту, не можемо ни да дођемо, ни да нам дођу возила, пут видели сте и сами да је то у врло лошем стању”, каже проф. др Драган Оровић.

Готово сва планинска села у Топличком округу, где су одлични услови за бављење органском производњом, немају добре путеве, због тога је већина мештана напустила ове крајеве.

недеља, 27. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом