Читај ми!

Колико су стратешки важни нови путеви

Колико су важни путеви који воде ка туристичким дестинацијама проверавали су наши репортери.Од отварања ауто пута Милош Велики до туристичких дестинација у западној Србији стиже се знатно брже и безбедније.

То показује велики број возила на наплатним станицама у Прељини и у Паковраћу. Одавде и Ибарска магистрала води ка Гочу, Копаонику, Јастрепцу, који су такође у дане викенда и празника веома посећени. Зато смо решили да проверимо проверимо какве лепоте нуди Расински округ и колико нам је времена потребно да од града на Западној Морави стигнемо до занимљивих места.

Док је због ауто пута Милош Велики Ибарска магистрала од Београда до Прељине растерећена, на делу од Прељине до Краљева и даље је Ибарска једна од најоптерећенијих саобраћајница у Србији. Успорен саобраћај сада је честа слика кроз Мрчајевце. Растерећење ће донети Моравски коридор који се гради паралелно са овим магистралним путем.

“Мислим да ће значити пуно, поготову што су овде колоне баш претрпане са овим великим кимионима, шлеперима и да су ненормалне гужве поготову тамо ка Пазару, Рашци и кроз ова мања места и кад се буде отворио мислим да ће сав тај теретни саобраћај прећи на ауто-пут”, сматра један возач.

Настављамо до неких места која су остала у сенци великих туристичких локалитета, али сигурно завређују пажњу. Од Прељине до Сталаћа уз поштовање свих саобраћајних прописа може се стићи за нешто више од два сата.

“Знала сам да је Сталаћ велико железничко чвориште, а ево сад ће да нас споји и Моравски коридор, а драго ми је Гогићу што сам дошла где се спајају твоја и моја Морава. Западна и Јужна”, каже наша Силвија Пашајлић, а.

Драгослав Гогић одговара: „Добро дошла у Расински округ. Моравски коридор спојиће две свете горе. Малу свету гору у Овчарско кабларској клисури и Мојсињску свету гору овде у нашем подручју, на подручју општине Ћићевац.”

Овде има пуно, сигурно, туристичких, занимљивих драгуља који нису можда толико познати.

Сама Мојсињска гора има 70 цркава и манастира. Најстарија међу њима је црква Светог Романа, заправо манастир Светог Романа, а драгуљ овог краја је град Сталаћ. Заправо кула Тодора од Сталаћа коју је кнез Лазар Хребељановић изградио 1384. године као одбрамбено утврђење од турске најезде и то је на тај начин заправо је штитио своју престону варош - Крушевац.

“Оно што је важно јесте да је Хребељановић заслужан за подизање овог средњовековног српског града на темељима античких остатака и овде мало ниже, где је црква у селу које се зове Град Сталаћ постоје античке римске пећнице, а од Сталаћа и његове цркве коју је поседовао у самом граду, остало је само звоно заправо које је урађено у Милану и то је једини податак из тог времена”, објашњава Марко Алексић, директор Народне библиотеке Ћићевац.

Крај зидина бајковите куле Тодора од Сталаћа за људе жељне занимљивих прича, легенди, али и историјских чињеница, организују се разне културно туристичке манифестације.

Недалеко од Сталаћа у правцу Варварина спајају се баш на овом месту Јужна и Западна Морава и чине Велику Мораву. Западна, са Великом Моравом је најдужа Српска река дужине од 493 километра. А иначе, недалеко одавде, тачније око петсто метара, одиграна је 1810. године Варваринска битка где је српско руска војска под командом вожда Карађорђа и грофа Орурка победила турску војску.

У Расински округ свакако се долази и због природних лепота, свежег ваздуха и неоткривених драгуља. Интересантно је да се уз виноградарство, велики број људи бави производњом садница руже, али и пчеларством. Поносе се медом изузетног квалитета, јер тврде да хиљадама пчелињих друштава управо погодују благодети сеоских ливада и брда у околини Сталаћа.

“Зато што је конфигурација терена у овој котлини овде таква да има северне, јужне, источне и западне експозиције. Висинска разлика у паши је интересантна, продужава време медоносног биља, самим тим и багрема који је овде као главна паша. Па ето, то су разлози зато је и мед такав”, наводи Лев Лужников, пчелар из Сталаћа

Вредни као пчеле су и неимари који граде Моравски коридор, модерну саобраћајницу која ће са нешто више од сто километара спојити људе и градове. Од Појата до Макрешана завршена је прва деоница, а према Прељини гради се у више сектора. Нови путеви спојиће прошлост, садашњост и будућност, а тако ће и мање познати туристички локалитети бити ближи и посећенији.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво