Историја за садашњост: Путујућа изложба о Ани Франк у Кули

Путујућа изложба "Ана Франк - историја за садашњост" отворена је у Економско-трговинској школи у Кули. Део је пројекта "Хисторија, историја, повијест", у организацији Отворене комуникације из Србије и Куће Ане Франк из Амстердама.

Тридесетак изложбених панела причају причу из живота јеврејске девојчице Ане Франк и њене породице. Ученици, који су прошли кроз радионице о насиљу и теми рата, биће у улози кустоса током трајања изложбе.

“Мислим да је веома лепо, сем свега што је основно да научимо, да научимо и неке остале ствари. Да научимо на неки забаван начин и да није све толико досадно и да направимо нешто што ће донети забаву и да се заинтересују остала деца”, каже Миа Драговић, ученица Економско-трговинске школе у Кули.

Актуализовано је и питање поновне појаве нацистичке идеологије у савременом свету. Богата фотодокументација приказује безбрижне дане Аниног детињства, пре рата, али и одломке из Дневника који сведоче о страху. Представљена су и начела Хитлерове идеологије и стварање такозване "аријевске расе".

Индивидуална прича Ане Франк значајна је по тој тескоби, тежини коју она сама по себи има. То је дванаестогодишња девојчица, која је писала дневник о изолацији у којој је била, о непрестаном страху да ли ће преживети и која је чекала дан када ће, како је она написала, Јевреји постати људи”, објашњава Александра Секулић, наставница српског језика и књижевности.

Осим живота Ане Франк, изложени су и панели који представљају историју Србије кроз сукобе и демонстрације, од Другог светског рата до данас.

Негде је циљ да из историје изаберемо нека дешавања, тренутке на којима можемо и данас да научимо кроз њих просто неке вредности, о људским правима, дискриминацији. Мислим да су трагичне судбине баш погодне младим људима за учење, јер могу са њима да се повежу на неком личном нивоу”, истиче Милана Баљак, Отворена комуникација Србија.

Изложба је приказана у осамнаест градова у Србији и наставља даље. Циљ је да подстакне младе људе на размишљање о темама које су и данас актуелне.

 

 

 

 

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво