Меркантилни кукуруз стигао сточарима у ваљевском крају

Сточари и произвођачи млека у Србији суочени су са недостатком концентроване сточне хране због прошлогодишње суше. То је угрозило и произвдњу млека, која је након повећања цене стабилизована. Кажу, помоћ у меркантилном кукурузу, добродошла је.

У домаћинству Миливојевића у Врагочаници код Ваљева дневну производњу од око 350 литара млека, успевају да одрже куповином комплетне концентроване хране за пуне штале музних крава и јуница.

Већа цена млека и кукуруз који су добили од државе ублажили су тешку ситуацију након лоших приноса због сушне године.

“Било је велики проблем што је велика суша била. Кукуруза нисмо имали шта убрати у чардак, све је исилирано да би имала стока кабасте хране”, каже Влада Миливојевић из села Врагочаница код Ваљева.

“Сад нам је добро дошао кукуруз, нећемо куповати концентрат определићемо ова средства за сетву. Добио сам четири хиљаде петсто шездесет килограма, деветнаест грла сам имао право толико и имам. Доста значи”, наводи Мирко Миливојевић.

Меркантилни кукуруз од државе стигао је и у друга села. За више од 1000 газдинстава у Колубарском округу обезбеђено је 2227 тона кукуруза.У расподели помажу и локалне самоуправе.

“Добијам на дванаест грла, то је нешто мање од три тоне.То је вредност негде око хиљаду евра отприлике. Вреди не може да се каже да не вреди, вреди доста знаш”, наводи Дејан Гентић из села Гола Глава код Ваљева.

“Нарвно да значи, ја сам до сада купио три вагона кукуруза и ово добићу пет и морам докупити још једно пет тона сигурно до новог”, каже Светислав Костић из села Гола Глава код Ваљева.

Већи произвођачи млека у ваљевском крају, сада не размишљају о смањењу производње.

“Цена је оно у односу на прошлу годину када је било дошло да се буквално распрода, а сад је она добра”, сматра Мирко Миливојевић из Врагочанице код Ваљева.

“Ова мера је дошла у право време кад већ понестаје сточне хране и биће значајна за стабилност производње млека на целој територији Републике Србије”, каже Светислав Марковић, директор ПССС Ваљево.

Пољопривредници се надају повољнијој и лакшој години у сточарству, уз најављене додатне подстицаје и веће приносе у ратарству, након две сушне године.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво