Сајам даровитости и научни центар за младе таленте у Шапцу

Првог дана пролећа, обележава се Светски дан даровитих ученика. Само прошле године, ђаци шабачких основних и средњих школа, освојили су више од 150 награда. За таленте из тог града и Србије, гради се Научни центар, а данас је организован и Сајам даровитости.

Способност да брже и лакше у односу на вршњаке стичу вештине или решавају проблеме само су неке од особина даровитих ученика. Од маште и игре до максималног потенцијала, неопходан је и свакодневни рад.

“Са нама наши наставници доста раде, држе нам доста додатних часова, прошле године сам освојила другу награду из математике на републичком такмичењу и прву из физике”, каже Маша Крстић из Основне школе "Николај Велимировић"

“Већина тога је рад и труд и жеља а таленат је значајан, али највише је труд заслужан за све”, наводи Ана Ђурић из Школе примењених уметности.

“Учење за мене није обавеза него игра и могућност да истражим све што ме занима“, наводи Јована Галић из Економске школе, а Милош Савић из Шабачке гимназије додаје: „Имам таленат за природне науке, углавном математику и физику, он ме одвео на разна такмичења, споменуо бих Међународну научну олимпијаду.”

Циљ Сајма даровитости је да се најбољи ученици представе суграђанима и добију максималну подршку локалне заједнице за развој својих капацитета.

“Потребна је љубав, потребно је стрпљење, знање и вештине, како породичних капацитета, тако и школских, поред да кажем формалних талената, стицања формалног образовања, академских вештина, веома је важно код деце развијати и социјалне, емоционалне и животне вештине које би умногоме помогле да се ти капацитети и остали ресурси детета развију у правом смеру”, наводи психолог Оливера Милутиновић.

Шабац ће ускоро добити и Научни центар за младе таленте. Стари и неусловни објекат, на Летњиковачком брду, биће претворен у павиљоне за едукацију и "Фабрику идеја за 21. век".

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара