Запуштен гроб хероине из Другог светског рата у Пејковцу код Житорађе

Гробно место где је сахрањена млада учитељица Катарина Кајица Бастић, хероина Другог светског рата, у Пејковцу код Житорађе, зарасло је у коров, запуштено и заборављено од свих. У вихору рата радила је у локалној школи, која је након ослобођења дуго носила њено име.

Место на коме су ђаци основне школе Катарина Бастић у Пејковцу, пре пола века полагали цвеће и говорили родољубиве стихове, данас је непрепознатљиво и без спомен обележја.

“Уместо споменика стајао је један дрвени обелиск на коме је писало Катарина Кајица Бастић, година рођења и година смрти. Данас је тај обелиск нестао, зуб времена га је појео пошто је од дрвета. Данас сем мештана нико не зна чији је то гроб”, наводи Томислав Илић, из Пејковца.
“Била је из учитељске породице, њен отац је био учитељ, такође и брат је био професор на факултету, а иначе она је страдала четрдесет четврте као антифашиста, борила се против окупацијске власти у Србији”, истиче Дарко Жарић, историчар Народног музеја Топлице у Прокупљу.
И спомен плоча испред старе, напуштене школе, зарасла у коров и даље чека да буде рестаурирана и пребачена код спомен бисте испред данашње школе Топлички хероји.
„Ово је школа која је носила име Кајица Бастић, а негде у брду горе се налазила стара школа у којој је радила, а недалеко одавде у центру села је место на којем је стрељана 21. фебруара 1944. године“, објашњава Томислав Илић, из Пејковца.
Народна учитељица својом неустрашивом храброшћу бодрила је народ у борби за слободу и пожртвовањем стекла симпатије народа читавог Добрича. Речи са спомен плоче и слика са гробног места, музејски саветник Дарко Жарић каже, опомена су да смо сви скупа затајили.
„Мене као историчара запрепастио је овај призор и уколико други неко не реши да среди ово гробно место, средићу ја. У сваком случају покренућемо иницијативу да се подигне споменик Катарини Кајици Бастић јер она је заслужила то“, сматра Дарко Жарић, историчар Народног музеја Топлице у Прокупљу.
Комисија Музеја по пројекту Министарства културе, у тридесет села општине Житорађа, обићи ће спомен обележја и гробове јунака из оба светска рата и покренути иницијативу да се сва та места сачувају од заборава и пропадања.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи