Како до бесплатних уџбеника за све ђаке у Србији

Од септембра, ученици основних и средњих школа у Београду имаће бесплатне уџбенике, а о трошку градског буџета финансираће се и боравак деце у вртићима. За становнике главног града то је велика олакшица. Остале средине, посебно неразвијене, немају довољно средстава за додатна одваја.

Купују на више рата, наслеђивање је могуће само ако се не мењају издавачи, али је за родитеље који имају више деце набавка уџбеника осетан удар на кућни буџет.

 

"Комплет уџбеника за седмака је био непуних 18.000, док за трећи разред је био, немојте ме држати за реч, рецимо 6, када се то сабере долазимо на суму која уопште није пријатна", каже Јелена Станојевић из Ниша.

"Доста, баш пуно плаћамо књиге, уџбеници су јако скупи, некако изађемо на крај, ја само радим, супруг не, и онда сналазимо се некако, објашњава Драгана Станојевић из Трговишта.

"Ја бих волео, да не само Београд као главни град, него да сви градови, све општине, све средине у Србији узму тај добар пример", додаје Душан Спасић из Трговишта.

Те жеље деле појединци, организације, удружења из Србије.

"Мислим да је заиста несхватљиво да ми правимо један двослојни систем, где Београд ужива такве привилегије, и поставља се питање зашто не у остатку Србије", наглашава проф. др Александар Кавчић, оснивач Фондације Алек Кавчић.

Петину буџета Трговиште већ одваја за просвету, материјалне трошкове, грејање, превоз. Вртић је бесплатан за треће дете, и незапослене родитеље. Развијене средине, попут града Зрењанина улажу и у уџбенике и торбе за прваке, енергетску ефикасност.

"Да видимо у којим моделима, дакле ослањајући се на модел Новог Сада или Београда да видимо како можемо да проширимо да и остали ученици добију прилику за, односно могућност да имају бесплатне уџбенике за школовање", каже Симо Салапура, градоначелник Зрењанина.

"Али се надам да ће неко од руководиоца из Републике препознати тај пројекат, па да буде бар на нивоу и неразвијених општина, с обзиром да у Трговишту већа је сигурно потреба, где је 50 одсто стопа незапослености за такав вид стимулације", истиче Ненад Крстић, председник општине Трговиште.

У Србији су 44 општине неразвијене, слабија је наплата такси, пореза, нема средстава за уџбенике.

"Још мало локалне самоуправе неће имати ни за плате можда своје, ако вам кажем да трансфери овим локалним самоуправама нису повећани од 2013. или 14. године, а сви знамо од тад колико је поскупело гориво, ево улична расвета, колико је поскупела, огрев за школе, материјални трошокови, превоз радника, плате. Да видимо да нађемо начин да сва деца добију бесплатне уџбенике, као што је добио Београд, да није добио Београд, можда не би ни ми могли да тражимо, али је Београд покренуо то и стварно по мени није у реду", наглашава Новица Тончев, министар за развој недовољно развијених подручја.

Министарство просвете обезбеђује бесплатне уџбенике за ученике са сметњама у развоју, инвалидитетом, изузетним способностима, из социјално угрожених породица, треће и свако наредно дете у систему образовања.

 

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво