Читај ми!

Дечије болести од којих вакцине штите: морбиле, заушке, рубеоле

Мали број вакцинисане деце против морбила, заушака и рубеола у 2022. години, доносе ризик од појаве нових епидемија. Упркос закону који прописује имунизацију, један број родитеља и даље одбија да вакцинише децу.

Од оних који прекрше Закон о заштити становништва од заразних болести, само део буде кажњен. Међу њима има и оних који су, због овакве пресуде, тужили Србију Европском суду за људска права, али је исход остао исти. Овакви примери најбоље говоре колико је ситуација лоша, а уместо да идемо напред, враћамо се у 19. век, кажу у Удружењу педијатара Србије.


„Врло чешто журим, али нема оправдања за мене да прођем кроз црвено светло. Значи, по мени, још је мање оправдања да неко у жељи да заштити, под знацима навода, здравље свог детета, угрожава туђе. Тужно да смо дошли у ситуацију да се судови, али ево имамо пример да се врховни Европски суд или Европски суд за људска права, у ствари постају врховни арбитри у процени потребе за вакцинацијом. То јесте донекле слика и парадигма нашег обрасца понашања према вакцинацији" истиче др Георгиус Константинидис, председник Удружења педијатара Србије.


Нови Сад је међу градовима који је током 2021. године забележио најнижи обухват имунизације ММР вакцином, а пре неколико дана, овде је потрђен и први случај морбила код невакцинисаног деветогодишњака. Лекари и даље јединствени- акценат мора бити на едукацији.


„Ми нисмо неки заговорници репресије, ми смо медицинска струка. Имунизација је једна цивилизацијска тековина, њом су постигнути највећи резултати у историји медицине, првенствено на пример-радикација једне болести великих богиња, којих данас више немамо.Ниједна друга мера нема такав потенцијал, бар до данас није имала, да склони једну болест са лица земље" каже др Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине.


А када је реч о другим мерама, Прекршајни суд у Новом Саду, у последње три године, водио је 102 поступка против родитеља који су одбили да вакцинишу своју децу. Решена су 62 предмета. Исход је 27 осуђујућих, 13 ослобађајућих пресуда и 22 обуставе услед застарелости, док је 40 предмета још увек је раду. Онима који су осуђени, углавном су изречене новчане казна у виси од 50.000 динара.


У складу са чланом 25. Закона о финансијској подршци породици са децом, обавезна вакцинација је и услов за добијање дечијег додатка, кажу у Градској управи за социјалну и дечију заштиту у Новом Саду. Од почетка 2018. године, када је закон ступио на снагу, уручили су свега 28 негативних решења, док управа годишње донесе више од 4.200 позитивних решења.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво