Нови Сад: престоница одлази, култура остаје

Не само српски, већ и европски шампион културе 2022. је град Нови Сад. Као Европска престоница културе, афирмисао је град, али и Србију и ван граница Старог континента, и добио признање као једна од најбољих престоница културе до сада.

"Драги пријатељи, добар дан. Моје име је Милева Марић Ајнштајн. Рођена сам у српској породици у Тителу у Бачкој..."

Интерактивна, мултимедијална изложба инспирисана умом и животом Милеве Марић, која је јединствен спој уметности и науке, затвара овогодишњу престоницу културе. Баш као и што је и отворена изложбом Време и васељена, истог аутора и која је била најпосећенија изложба у Србији ове године.

„На Времену и васељни користим пчелу као носиоца времена и носиоца архитектуре живота. Јер без поретка време не постоји, а овде свитац као светионик. Милева током њене инспирације у Тителу и кореографије свитаца којим је она била инспирисана, развијањем атомске физике свет и поимање света се мења" каже др Душан Јововић, аутор изложбе.

За само годину дана више од 4000 културних догађаја, са више од 6000 уметника организовано је у Новом Саду.

"Донета је петогодишња културна стратегија која је повезала 33 установе културе, по чему је Нови Сад заиста један од ретких у региону. Када говоримо о инфраструктурним пројектима то је чак 40.000 кв метара у Новом Саду", објашњава Милана Милованов, Европска престоница културе.

Изграђена је прва Градска концертна дворана, нове зграде балетске и музичке школе, обновљена је Кинеска четврт и претворена у кутурни дисктрикт. Уз то изграђено и девет културних станица.

"Културне станице су простор где људи из локалне заједнице могу да се јаве са неком својом идејом. Кажу шта би волели да раде у области културе и ми смо ту да им на сваки могући начин помогнемо", истиче Виолета Ђерковић, координаторка Мреже културних станица.

Уз нове облекте, као легат граду остају и многе обновљене фасаде, попут пограђа тврђаве и зграда у центру. Покренут је и историјски шестогодишњи пројекат комплетне обнове 600 објеката и инфраструктуре 20 улица старог језгра града- Алмашког краја.

"Немамо ми времена да уђемо у сваки музеј у сваку галерију, али када видимо архитектуру Беча, то је прво што остави утисак. Е, Нови Сад, као и Беч, као и Праг, као и Будимпешта, ради на очувању и афирмацији своје културе, јер то је наш идентитет", каже Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада.

Уз изложбу о Милеви Марић, град се од тутуле опрашта и Дочеком, у пограђу тврдаве, уз извођаче попут Кошин и Стерео МЦ, али и уметничим програмом и светлосним инсталацијама повећеним Тесли и Миланковићу.

 

 

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво