Будућност електронског развоја - државни дата центар у Крагујевцу

Србија је високо позиционирана у сектору информационо-комуникационих технологија у Европи и свету. То потврђује и податак да је у нашој земљи извоз услуга из те области већи од извоза робе. Круну српске ИТ индустрије представља Државни дата центар у Крагујевцу.

На спајању стварног и виртуелног света раде најбољи стручњаци. Њихов посао - проналажење иновативних решења у области вештачке интелигенције. Један од пројеката - креирање апликације са свим информацијама из Дата центра, која ће се користити уз помоћ наочара за виртуелну реалност.

 "Служи као уживо приказ да техничар може да одреди, дибагује неки проблем, да сервисер може да пронађе оно што му је потребно, без тога да не знам отвара дупли под или било шта, да може да уочи где се шта налази, пре него што започне неку радњу", каже Лука Јованић, ИКТ инжењер у ДДЦ Крагујевац.

На таквим и сличним решењима, ради тридесетак врхунских ИТ стручњака. Задатак им је - испуњењење захтева корисника у најкраћем року.

"Оракл је имао своје специфичне захтеве који су се огледали посебно у два Н редудансна по питању три јако битна параметра у сваком дата центру, а то је напајање, хлађење и ТК инсталације", објашњава Бобан Михаиловић, електроинжењер у ДДЦ Крагујевац.

Само у Крагујевцу ради на десетине компанија које свој софтвер продају широм света.

Ветар у леђа развоју ИТ сектора даје Универзитет у Крагујевцу који школује мастер инжењере, електротехнике и рачунарства, информационих технологија и вештачке интелигенције".

У претходној деценији, Србија је раст извоза услуга из области информационих технологија повећала чак седам пута. Свако друго ново радно место у прошлој години било је управо у том сектроу, у ком тренутно ради око 100.000 људи.

„Ове године се очекује извоз од 2,6 милијарди евра и нето добити Србије од 1,5 милијарди евра. То су заиста неки подаци. То је 40 посто више од прошле године и сваке године то расте", каже Данило Савић, директор Дата клауд технолоџи.

Расте и вредновање наше памети, знања и софтверских решења. Према извештају Светске банке, у конкуренцији 198 земаља, Србија је у процесу дигитализације на четвртом месту у Европи, а једанаестом у свету.

 


 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво