Читај ми!

Мештани Дадинца код Власотинца протестовали због изградње треће мини-хидроелектране на Рупској реци

Од марта прошле године на подручју Власотинца забрањена је изградња мини-хидроелектрана. Борба за очување животне средине тиме није завршена јер би ових дана на основу раније добијене дозволе могла да почне изградња мале хидроелектране на Рупској реци у атару Дадинца. Мештани овог села протестују јер би трећа хидроелектрана, уз рибњак и водозахват, довела до катастрофе и када је биодиверзитет у питању, али и количина воде.

Цео његов живот везан је за Рупску реку. Крај ње и од ње живи, као шеф на водозахвату узводно од родног Дадинца. Нажалост, каже, готово деценију, изградњом прве мини-хидроелектране, сведочи њеном уништењу.

 

„Мислим да је једна од најбољих у Србији, има само мало повећану мутноћу то је због ових електрана које су се направиле горе, раније никад није имала повећану мутноћу значи хемијски, бактериолошки фантастична вода", каже Горан Милић, мештанин Дадинца. 

Водоснабдевање око 15 хиљада житеља грделичког краја, тврде мештани Дадинца већ је угрожено. Гаси се живот и у самој реци некада станишту заштићених врста клена, мрене, поточне пастрмке, чак и рака. Принуђени су на борбу против, како кажу, потпуног уништења њихове реке. 

„Како су направљене ове две, ја сам риболовац ја сам по 4-5 кг рибе хватао ту, а сад не могу да ухватим пола кило, значи загађена вода", сматра Слободан Станковић, мештанин Дадинца.

„Обраћали смо се свима, нажалост нас је Скупштина општине ставила под ноге", истиче Зоран Коцић, мештанин Дадинца.

На иницијативу Удружења „Битка за Власину" Скупшина општине Власотинце у марту прошле године донела је одлуку о забрани изградње деривационих мини-хидроелектрана. Инвеститор „Вотер грин енерџи" грађевинску дозволу добио је пре ове одлуке, у децембру 2019. Грађански активисти тврде да у решењу о измени грађевинске дозволе од пре десетак дана има мањкавости.

„Сама локална самоуправа је 19.августа 2019. донела решење по којем је инвеститор дужан да уради студију утицаја на животну средину, сада по одлуци од августа ове године, одлуци општине Власотинце инвеститор није дужан да ради утицај на животну средину. Јавна расправа која је била заказана 2020. отказана је због епидемиолошких мера, а у ствари због самог притиска јавности", наводи Петар Илић, из Удружења "Битка за Власину".

У писаној форми локална самоуправа тврди да је све рађено по закону и да је инвеститор смањио пројектовану снагу електране на 480 киловата за коју није потребна процена утицаја на животну средину. У међувремену на адресу општине Власотинце стигао је и захтев за почетак радова.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво