Због чега је пелет, ове сезоне, двоструко скупљи него прошле?

Цена дрвета на светском тржишту је порасла, а то је утицало и на домаћу дрвно-прерађивачку индустрију - поготово код произвођача пелета, због чега се уз несташицу, цена енергента удвостручила.

Небојша Јовановић, пензионер из Пожаревца прво није могао да нађе пелет, а онда је остао затечен јер уместо 180 колико је плаћао прошле године, сада 300 евра по тони. Размишљао је и о грејању на струју, али каже то је још скупље.

"Ово није изненађење. Ово је шок са овом ценом. Баш су претерали. Ја не знам шта је разлог, али имам утисак да фабрике баш нису биле спремне за оволику потражњу. Негде сам прочитао да је преко 100.000 домаћинстава прешло са угља на пелет", каже Небојша Јовановић, пензионер из Пожаревца.

Додатни проблем је што више не могу да купе ни на рате, јер због поремећаја на тржишту произвођачи са добављачима уместо на годину, потписују уговоре на месец или два.

"Ми нисмо у могућности да формирамо неку дугорочну цену, да дамо купцима неку стабилност. То сад није могуће. Ми смо у проблему да када нешто уплатимо, нисмо сигурни да ће стићи по тој цени коју смо платили", наводи Мирко Степановић, директор продаје.

Разлог за то је што залиха нема, већ се производи дан за дан, јер главни добављач "Србијашуме" није успео да испоштује уговорне обавезе.

"И њих је, као и све остале, што каже привреднике затекло стање недостатак радне снаге, лоши ти временски услови и ковид епидемија и довела је до тога да сировине нема. Цене на светском тржишту расту, нормално да цене расту и у Србији", сматра Зоран Ристановић произвођач из Пријепоља.

Неизвесност и нестабилност на светском тржишту поједини су искористили за ремонт који поред струје и нафте, такође утиче на цену јер царина коју су плаћали 1 одсто на исте делове сада је 10 одсто.

"Ми имамо три, четири реферата на ревизији из разлога што се боримо кроз техничка објашњења да заиста то поскупљује производ. Једноставно још неке ствари морају да се упеглају да и нама малим ситним произвођачима буде лакше да допринесемо тржишту", каже Светлана Божиновић, директорка производње из Петровца на Млави.

Произвођачи већ најављују да ће на пролеће цене наставити да расту и до 35 одсто.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара