Нови Сад: Генерални урбанистички план – за и против

Представници цивилних организација предали су близу 12.600 потписа на неколико десетина примедби на нарцт Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године. Траже његово повлачење и израду новог плана. Исти захтев има и Друштво архитеката Новог Сада.

Потписе су сакупљали данима, јер најважнији документ за град, по њиховом мишљењу, не нуди добру стратегију за развој, није усаглашен са плановима вишег реда, не решава проблеме и потребе становника него инсистира на односу град–инвеститор.

"Ми видимо да се буџетска средства планирају да се троше на неке ствари које грађанима нису неопходне и да се отварају велики простори за коруптивне радње", каже активисткиња Милена Ђинић.

Стручњаци из Друштва архитеката наводе исте примедбе и додају да су многа решења у нацрту плана превазиђена пре 70 година.

"На пример они нуде решење да се град подели на два дела са неким скоро ауто-путем који би се провукао кроз Булевар Европе и, коначно, ту је проблематична категорија општег градског центра где ми видимо да се ту кроз мала врата заправо могу провући кроз план толиких квадратура каква иначе не би могла бити дозвољена", објашњава Александар Беде, из Друштва архитеката Новог Сада.

У Јавном предузећу Урбанизам, које је и носилац овог пројекта, кажу да разматрају примедбе и једних и других и да ће на сваку одговорити. Демантују да је план кројен по мери инвеститора, а не грађана.

"Зато што смо направили врло рестриктивне мере, смањили смо заузетост парцела, смањили смо коефицијент изграђености, повећали смо обавезу броја паркинг места у односу на стан, значи било је до сада један стан, једно паркинг место сада је од 1,3 до 1,5. Некада су биле заузете парцеле и до 100 посто и ограничили смо висине, како у стамбеном делу, тако и у пословном делу", каже Душан Миладиновић, директор ЈП Урбанизам.

Грађани сматрају да план не предвиђа довољно зелених површина, да ће нови планирани вијадукт на Телепу пролазити поред прозора грађана, а посебно се противе изградњи новог насипа у кориту Дунава, чиме ће, како тврде, одбрана од поплава бити угрожена. Жалили су се и међународним организацијама, али у ЈП Урбанизам тврде да ниједна од њих није реаговала.

"Одговор ни са да, ни са не, не постоје. Суштински тиме се не баве те европске комисије. Ми не залазимо у пловни ток Дунава, а све што се опет тиче пловног тока Дунава ту је надлежан "Плов-пут" од којих смо узели услове и испунили те услове", истиче Душан Миладиновић, директор ЈП Урбанизам.

Комисија за планове ће о примедбама расправљати на јавној седници 21. фебруара, а затим ће иза затворених врата одлучити хоће ли их усвојити. Одборници Скупштине града гласаће о усвајању ГУП-а средином марта.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара