Читај ми!

Музеј кошарке у Чачку – где ће и када бити отворен

Музеј кошарке у Чачку који ће имати и регионални значај, први је пројекат који је представљен у оквиру програма Чачак, прва национална престоница културе за 2023. годину. Музеј ће бити на месту где је одиграна прва кошаркашка утакмица у том граду, а већ су познати и неки од будућих вредних експоната.

Прву медаљу, сребрну, јуниорска репрезентација тадашње Југославије освојила је на Европском првенству у кошарци1968. године у Шпанији. У тој касније чувеној репрезентацији играла су и двојица Чачана, Драган Ђукић и Садик Зејниловић. Заставицу и медаљу доктор Зоран Антоновић, некадашњи кошаркаш, приложио је као вредно сведочанство за Музеј кошарке.

"Пре ваљда неких 14, 15 година на моја врата дошао је бивши кошаркаш Дидан Зејниловић и у једноме смотуљку ми донео медаљу. Рекао ми је: ‘Ја се надам да како си чувао успомене на сва наша играња и на све наше младости да ћеш успети да сачуваш и ову медаљу’", каже др Зоран Антоновић, потпредседник КК Борац, Чачак.

Град који је изнедрио више од педесет репрезентативаца не брине за кошаркашки подмладак. Ни температуре испод нуле не обесхрабрују ове малишане да потраже магију под кошевима. На трибинама мурали великана чачанске кошарке Радмила Мишовића, Драгана Кићановића и Жељка Обрадовића. Њима ће у будућем музеју бити посвећен "Хол славних".

"Имаће и тај општи део везан за развој југословенске и српске кошарке како бисмо могли да прикажемо и место кошаркаша и кошаркашких радника из Чачка у целој тој причи", истиче др Милош Тимотијевић, историчар, кустос Народног музеја у Чачку.

Комплексна поставка сместиће се у зграду Соколане, најстарије у Краљевини Србији, где је 1945. године одиграна прва кошаркашка утакмица у Чачку.

Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку каже: "Прва особа која се из Чачка бавила кошарком је Љиљана Гавриловић чланица Сокола која је 1940. била на течају ове игре у Сарајеву".

Будућа поставка имаће и савремене музејске приказе попут холограма као и мултимедијалне садржаје који ће приказивати развој кошарке у Србији.

"Европа такав специфичан концепт музеја кошарке практично и не познаје – изузев Литваније, Шпаније и Русије донекле, то су све некакве спомен-собе. Тај специфичан концепт готово да не постоји, што на неки начин и нама отежава посао, али и представља изазов да Чачак добије једну институцију каква заиста практично и не постоји у том смислу", наводи Милан Лишанчић, историчар.

План је да се Музеј кошарке отвори у оквиру манифестација "Чачак престоница културе 2023. године", 18. октобра. Тог дана пре тачно једног века у Србији је одиграна прва кошаркашка утакмица.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара