Берите печурке, али еколошки!

Влажно и топло време погодује печуркама, којима ових дана шуме обилују. Берача је много, неки их продају јер је зарада добра, неки користе за своју трпезу. Из Миколошко-гљиварског савеза Србије зато упозоравају на бројне опасности и значај едукације.

 Пре одласка у шуму, берачи морају дa разликују јестиве од оних  којима се могу отровати, али не само то! Важно је и правилно их брати!

Бојан Зупан, гљивар из Краљева, саветује да се то ради лаганим увртањем дршке. Обично

у смеру казаљке на сату и повлачењем на горе, пазећи при том да се  не оштети мицелија која представља вегетативно тело гљиве.

Након брања, насталу рупу треба затрпати и покрити лишћем, гљиве које расту на дрвету обавезно се секу ножем до самог стабла. 

Подједнако је важна и амбалажа у коју се одлажу.Најбоље је користити плетене корпе. Оне пропуштају оне пропуштају ваздух и светлост, у њима се гљиве не ломе, за разлику од најлонских  кеса, канта, кантица и кофица.

У њима се  гљиве брзо упаре од топлоте и влаге, па се и брже распадају, објашњава Бојан.

У Миколошко-гљиварском савезу Србије кажу да берачи често не размишљају о улози гљива у природии. Оне прерађују биљну материју, да их нема, шуме би се угушиле од сопственог отпада 

Свака гљива има своје место у природи. Заштићене врсте не треба брати, али и оне које нису за јело не треба уништавати, већ их оставити да красе шуме.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије