Србија ће овчији и козји сир извозити без царине у земље Евроазијске уније

Министарство пољопривреде најавило је измене и допуне Уговора о слободној трговини са Евроазијском унијом, којима би се омогућио већи пласман овчијег и козјег сира, као и воћне ракије. Да ли у Србији има довољних количина овчијег и козјег сира за извоз, истраживале су колеге из Пирота и Новог Пазара.

Пиротски крај, некада препознатљив по производњи овчијег сира и качкаваља, већ деценијама има проблем са смањењем броја оваца. Почетком двадесетог века, годишње из Пирота је пут Блиског истока ишло двадесетак вагона качкаваља. Данас количине овчијег сира нису довољне да подмире ни локално тржиште.

"Произведем за сезону по 20, 30 килограма, ништа више. Мало је овчијег млека, овца не даје више од пола литре млека. У производњи је најтежа мужа. Да помузеш овцу, козу и краву, то је најтеже", каже Светлана Денчев, произвођач сира.

"Данас када имамо око 10 хиљада оваца на територији града ми не можемо бити озбиљни произвођачи производа од овчијег млека. Највећи произвођачи су власници стада оваца који имају драгоцени производ на свом газдинству и продају га углавном на локалној пијаци, јер вишкова производа у Пироту нема", каже Горан Поповић, помоћник градоначелника Пирота.

Александар Јовановић из Рашке напустио је посао у граду и са породицом се вратио у село Корлаћ код Рашке. Има фарму коза, а инвестирао је у опрему за млекару. Перспективу види у производњи козјег сира.

"Кренули смо са три козе и три јарета, сада имамо преко 100 грла у мужи. У међувремену смо почели са формирањем мини млекаре. Потенцијала има, тржишта има, продаје има. Наравно фали милион ствари, што кроз финансије, што кроз опрему", наводи Александар Јовановић.

У Министарству пољопривреде кажу да ће Уговор о слободној трговини са Евроазијском унијом бити замајац за повећање броја оваца и коза, а гарантује и сигуран пласман сира.

"Са овим се стичу услови да дајемо посебне субвенције и за изградњу капацитета који ће се бавити прерадом тог млека. С друге стране дали смо малим пољопривредним произвођачима право да на кућном прагу региструју малу прераду сира и да могу да га продају", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

О исплативости овог посла говори и податак да су килограм овчијег и козјег сира двоструко скупљи од крављег. За овај посао потребно је обрнути процес миграције - из града у село.

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара