Бесплатна правна помоћ социјалним категоријама

Локалне самоуправе у Србији данас почињу са применом, прошле године донетог Закона о бесплатној правној помоћи корисницима социјалне помоћи или дечијег додатка, онима који би плаћањем судских трошкова то постали и рањивим групама, без обзира на материјални положај. Да ли су спремне, проверавали су наши дописници у Ужицу, Ваљеву и Панчеву.

И до сада су локалне самоуправе имали службу за бесплатну правну помоћ коју је, рецимо, од почетка године, писаним путем, у Ужицу затражило 120 лица, али нови Закон о бесплатној правној помоћи, пре свега за социјално угрожене категорије, доноси и одређене новине.

„Прва новина јесте да се уводи још један правник који врши процену да ли корисник има право на бесплатну правну помоћ и доноси управни акт, тј. решење којим га упућује на пружаоца бесплатне правне помоћи. Друга новина је да се пружаоци сада уписују у регистар као овлашћени пружаоци бесплатне правне помоћи при Министарству правде" каже Јелена Суботић, правник у Градској управи Ужице.

Први корак на путу до бесплатне правне помоћи, подразумева попуњавање захтева којим се доказују припадност групи која има право на њу. Рок у коме мора да се утврди да ли грађанин испуњава услов за бесплатну правну помоћ је 8 дана, у хитним случајевима 3 дана. Када се утврди да је тај услов испуњен, корисник се упућује у јединицу локалне самоуправе за пружање бесплатне правне помоћи или код адвоката.
„На нама је, у јединици локалне самоуправе који се бавимо пружањем бесплатне правне помоћи да проценимо да ли је једно лице, пошто му је одобрена бесплатна правна помоћ може само да се упусти у поступак за који је тражило заштиту или га упућујемо на адвоката" истиче дипломирани правник Предраг Милојковић, Градска управа Ваљево.

Нови Закон, нова права али и обавезе локалних самоуправа, прате и недоумице које ће се, кажу решавати у ходу.

„Оно што немамо то су значи подаци о адвокатима који су уписани у регистар, односно ми треба да добијемо број који преко кога ћемо контактирати са кол центром који ће нам у сваком конкретном случају одредјивати који ће адвокат пружити бесплатну правну помоћ", истиче Гордана Урошевић, начелница Градске управе Ужице.

„Оно што је мислим велики проблем малих средина јесте кадровска попуњеност. Ми конкретно у Опову имамо нотара који је в.д. који има своје седиште у Панчеву и то представља прилично велики проблем нашим суградјанима који за нотарску услугу одлазе до Панчева" каже Зоран Тасић, председник општине Опово.

Уз отклањање постојећих недоумица, примена новог закона о бесплатној правној помоћи, треба да омогући право и правду за све, пре свега оне који због недостатка средстава нису могли до ње.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво